Dependent de sport? Bigorexic….
N-au trecut nici 10 ani de când avem o nouă tulburare de comportament – bigorexia – înscrisă în nomenclatorul anorexiilor Organizației Mondiale a Sănătății (2011). Bigorexia poate afecta atât atleții de nivel înalt, cât și sportivii amatori, care au devenit dependenți ca urmare a sportului excesiv.
Bigorexia, anorexia inversă, anorexia atletică, ortorexia . Care este diferența?
“Bigorexia” este adesea caracterizată ca fiind dependența de activitatea fizică și de sport. Ca practicant constant și înrăit de sport asta mă umple cumva de neliniști. Și mai știu câțiva oameni în situația asta. Formularea mi se pare ambiguă. Francezii, care și ei o descoperă, dau mai multe detalii.
Se pare că, în spatele acestui termen, se pot ascunde mai multe tulburări: bigorexia este adesea asociată cu tulburări de alimentație, care se numește anorexie inversă, atunci când persoana utilizează o dietă exclusiv pentru câștigarea masei musculare, dar și cu anorexia atletică, care atinge mai degrabă tinerii. femeile, care doresc să mențină o greutate mică, în timp ce practică discipline de anduranță (alergare, ciclism etc.) .
Acestea nu sunt anorexii clasice – mentale și restrictive – deoarece persoana trebuie totuși să mănânce pentru a putea practica un sport, ci mai degrabă anorexii comportamentale. Bigorexia poate fi uneori asociată cu orthorexia, o tulburare care implică o serie de practici alimentare care sunt caracterizate de dorința obsesivă de a ingera alimente sănătoase și respingerea sistematică a produselor alimentare percepute ca fiind nesănătoase.
Ce caută “bigorexicii”?
Persoana care suferă de bigorexie și de tulburările de alimentație asociate este în căutarea corpului perfect. Modelarea corpului, topirea grasimilor, excesul de mușchi sau atingerea unei greutăți reduse fac parte din motivele lor. Sportul nu mai este considerat pur și simplu o plăcere sau divertisment, ci devine obsesiv, aproape obligatoriu și trebuie să corespundă unei “rutine zilnice”.
Cum identifici bigorexia?
Greu, spun francezii, câtă vreme greutatea corporală nu este alarmantă. Nici măcar timpul pe care îl petreci făcând sport nu poate fi considerat un indicator. Cele care pot da indicii despre o potențială dependență de sport sunt profilul psihologic și funcționarea mentală.
Bigorexia poate avea impact asupra vieții private sau profesionale prin: comportament obsesiv, izolare socială, sacrifici total în beneficiul sportului, pierderea interesului pentru tot ceea ce nu atinge sportul, bani cheltuiți pentru sport (proteine, echipamente, aparatură în sala de gimnastică, licențe de club, alimente sănătoase etc.); vinovăție și iritabilitate în cazul în care persoana nu poate să facă tot ceea ce este necesar pentru pregătirea fizică, ignorarea consecințelor negative asupra sănătății (riscul de rănire), utilizarea serioasă a dopajului .
Cui să vorbească și unde să ceară ajutor?
“Trăim într-o societate axată pe sănătate, slăbire și o alimentație sănătoasă”, zice un psiholog francez. Promovarea fitnessului și a sportului exacerbează această problemă “. Ca urmare, persoanele care sunt dependente de sport vor consulta rareori un specialist. “Cu toate acestea, pentru orice dependență este necesară o îngrijire, în mod ideal multidisciplinară”. De asemenea, este important ca profesioniștii din domeniul sănătății, antrenorii și persoanele care lucrează în cercurile sportive să fie conștienți de această patologie, astfel încât aceștia să poată face trimiteri rapide ale persoanelor dependente către specialiști. Ca și în cazul tuturor dependențelor, poți cere ajutor de la un psiholog, specialist în dependență, de la un medic de sport. Totuși, acest sprijin este posibil numai dacă persoana recunoaște că are nevoie de ajutor și este de acord să vrea să se schimbe.
Bigorexie, anorexie inversă, anorexie atletică, ortorexie….complicată treabă. Le am pe toate oare???? 🙂 Îmi lipsesc fumatul, alcoolul, dependența de mâncare, de dulciuri, de televizor, de jocuri video, de călătorii, de cumpărături, de telefonul mobil, de rețelele sociale.
Dintotdeauna dependentă de cafea, de oameni frumoși, de literatură, de scris…., chit că asta mă mai costă, din când în când, câte o dezabonare de la newsletter-ul blogului, când articolul nu vorbește exclusiv despre sport sau nutriție… sorry…., dar nu pot scrie tot timpul doar despre aceste două subiecte. Mulțumesc celor rămași!
Mic dicționar de anorexii comportamentale:
bigorexie – dependență de sport
anorexie inversă – dependența de diete exclusiv pentru câștigarea masei musculare
anorexie atletică – menținerea cu orice chip a unei greutăți mici, în paralel cu practicarea unei discipline de anduranță (alergare, ciclism etc.) .
orthorexie – dependența de mâncare sănătoară, bio
Sursă: lejournaldesfemmes