Perfecțiunea fundului mare și bombat de pe Instagram
Cu puțin înainte de pandemie, mi-a fost relatată povestea unei doamne aflate la limita depresiei pentru că, urmărind pe Instagram niște influensărițe cu fundul mare și bombat, ea nu reușea să ajungă la formele respective.
”Faimă virtuală” este un film tocmai despre marea bulă de săpun care se numește Instagram, despre cum poți cumpăra urmăritori – niște roboți, de fapt -, despre cum poți cumpăra aprecieri și comentarii, despre cum încep companiile să te curteze când atingi un anumit număr de urmăritori, deci devii ”influensăr”, deci faimos.
Primești produse gratis, vacanțe gratuite, devii ”cineva” într-un castel de cărți de joc machiate, poleite, imersat într-o lume aparent perfectă, confecționată artificial de o bună echipă de marketing.
Întrebarea e, dacă tot știm lucrurile astea (le știu și companiile care au bugete pentru asta, le știu și agențiile de publicitate), când/dacă se va sparge bula?
Când vor cere ”faimoșii” de la compania Instagram daune pentru toți anii în care au prestat, scris/prezentat constant pe ei, produsele primite, au marcat la aprecieri și comentarii și în folosul Instagram?
Ce se întâmplă cu căpuțul lor când nu vor mai fi în trend?
Cine le plătește asigurarea medicală, psihologul?
Ce se întâmplă cu căpuțul celor care se uită la divele poleite de pe Insta ca la niște modele perfecte, cu care nu vor putea semăna niciodată?
“Filmul este un experiment care isi propune sa destructureze mecanismele prin care oameni obisnuiti pot ajunge faimosi pe Instagram: trei tineri obisnuiti au fost transformati in “influenceri” cu sedinte foto false, cu cumparat de urmaritori si comentarii false, pentru a arata cum se construieste o lume falsa in social media.” (din interviul realizat de Urban.ro cu regizorul filmului)