Dacă beau vin slăbesc?
”Sunt la dietă”, pot continua să beau vin?
Înainte de a începe un program de slăbit, este absolut firesc să (îți) pui câteva întrebări care să te ajute în a înțelege mai bine drumul pe care ai pornit. Azi, a treia întrebare din șirul de 10 promise.
Cu toate că vinul roșu conține tanin, cu proprietăți antioxidante, acesta este și bogat în calorii (aproape de nivelul grăsimilor 9 kcal/gr.): 7 kcal/ gr. de alcool).
Caloriile din alcool mai sunt numite si calorii “goale”.
Cum ficatul proceseaza 95% din alcool (in jur de 7 pana la 14 ml/oră), consumul repetat blochează productia de enzime digestive ale ficatului, ducând la scăderea capacității de absorbție a proteinelor, grăsimilor, vitaminelor, mineralelor.
În fata alcoolului, nu toti suntem egali. De pilda, femeile sunt mai dezavantajate decat barbatii. Suntem mai vulnerabile pentru că procentul de grăsime la noi este mai mare si avem mai putin apă în corp decat barbatii, ceea ce face ca alcoolul sa ajungă in concentrație mai mare în organism și să ramana mai mut timp.
Asocierea alcoolului cu mese copioase potențează transformarea în grasime a nutrientilor. In perioadele in care va doriti usurarea de cateva kilograme, e bine sa renuntati total la alcool, altfel veti bate pasul pe loc si veti avea senzatia ca va sacrificati pentru nimic.
350 ml de bere sau 150 ml vin sunt comparabile in continut de alcool cu 30 ml de tarie de 80 grade, diferenta fiind ca taria se absoarbe mai repede în sange decât vinul sau berea.
De reținut că un pahar de alcool furnizează aproximativ 100 kcal. Limitează-te la 1 pahar pe săptămână pentru femei și două pentru bărbați – un bun etalon atât din punct de vedere al sanatatii, cât și pentru dieta.
Există nutriționiști care spun că, atunci când urmezi un plan de slăbit, un pahar de vin îți anulează rezultatele la cântar pe 2 săptămâni. Asta s-ar putea traduce printr-o stagnare a numărului de kg. – într-o abordare optimist-realistă.