În definitiv, nu e o crimă să supraviețuiești

”New York Times Bestseller” poate fi pentru unii cititori, ca mine, nu un imbold de a citi cartea, ci, dimpotrivă, motiv de prudență. Și totuși…
Este prima carte a doctorului Hosseini, care, după 8 ani de practică medicală în SUA, renunță și se dedică scrisului.
”Vânătorii de zmeie” este prima carte și primul lui succes important ca scriitor. De la acesta – 39 milioane de cărți vândute mondial.
Ei, asta da lovitură! Sigur că de abia de acum devine interesant, pentru mine, și nu-mi pot astâmpăra curiozitatea: care-i rețeta, ce ingrediente a folosit, cât le-a ținut la copt?
Ca și Elif Shafak, este fiu de diplomat, asta însemnând o deschidere culturală consistentă.
Ca și Shafak, adoptă stilul Șeherezada (asta însemnând și ”șezi frumos și citește până-ți cade cartea din mână” și nu-ți pune întrebări, doar ascultă), dând cititorului să înghită mestecat: poveste multă, țesută pe atrocitățile comise în Afganistan de tabăra talibană, treceri și momente telenovelistice, emoție multă și suspans de telenovelă, fraze simple, fără niciun exces stilistic (nici n-ar fi încăput). Rețeta perfectă și pentru o ecranizare de succes.
Dincolo de asta, cartea îți poate da o înțelegere mai profundă, mai umană a cuvintelor disparate pe care le auzeam la radio sau la TV: taliban, Afganistan, Kabul, Osama bin Laden, refugiați, retragerea trupelor sovietice, NATO. Cam ăsta era filtrul, având senzația că știm totul despre o țară de care ne despart aproape 4 000 de km. Și nu doar.
Afganistan – o țară acoperită trei sferturi de munți, a cărei istorie recentă începe cu invazia sovietică din 1979.
Asta nu are cum să nu mă ducă cu gândul la alte două războaie, de data asta ruso-cecene. Pe fundalul acestora, întinse pe zece ani, scriitorului american Anthony Marra compune, în ”Constelația fenomenelor vitale” (tot carte de debut) cu o desfășurare pe cinci zile, povestea dramatică a patru familii cecene, fiecare având secrete dureroase, sfâșietoare, greu de înțeles, de digerat pentru un cititor care a perceput războiul din Cecenia ca pe un buletin meteo.
În toate aceste patru poveşti, dragostea – sub toate formele ei: de soră, de tată, de fiu, de soț, de soție, de amant – nu e doar prezentă, ci şi obligatorie în contextul perpetuării vieții, pretext pentru trădare, dar și supraviețuire.
În definitiv, nu e o crimă să supraviețuiești…
Cam tot așa as rezuma și firul cărții lui Hosseini.