Tu știi să respiri sportiv?

Când urci scări, faci exerciții fizice sau când alergi, cum respiri? Respiri pe gură?
Atunci, e posibil ca respirația ta să fie disfuncțională și astfel să obosești mai repede, să te recuperezi mai greu după efort, să dormi mai puțin bine.
Și, în definitiv, de ce respirația este tot atât de importantă în viața noastră ca și dieta și cum se face o respirație funcțională?
Pentru că, printre altele, diminuează stresul cronic pe care îl resimțim mulți dintre noi, pentru că poate amelioara inclusiv calitatea somnului, ca să nu mai vorbesc despre creșterea performanțelor fizice și recuperarea rapidă după efort.
”Oamenii de știință spun că 9 din 10 persoane au respirație disfuncțională. Din păcate, este o tulburare recentă și destul de răspândită, cauzată, în primul rând, de acumularea stresului cronic, tipic societăților occidentale. Dezechilibrul respirației creează un ciclu vicios prin înrăutățirea stresului cronic. Nu întâmplător traversăm o epidemie care afectează sistemul respirator. Sunt convins că, a face respirația zilnică echilibrată și funcțională, ar putea ajuta mulți oameni să iasă din anumite situații patologice”.*
O respirație bună este respirația nazală, silențioasă, abia perceptibilă, profundă și lentă, a cărei mișcare ventrală este foarte subtilă. Respirația eficientă nu trebuie să fie exagerată, accelerată.
O persoană sportivă, care face efort și are o respirație bună, nazală, este mai capabilă să tolereze și apoi să elimine dioxidul de carbon și cu atât țesuturile lui sunt mai oxigenate.
Asta însemnând și că va rezultate mai bune antrenându-se mai puțin, i-ar permite să evite accidentările, dar și să-și prelungească cariera sportivă.
O astfel de persoană, care are o respirație funcțională, intră mai lent pe calea anaerobă, ceea ce înseamnă că se produce mai puțin lactat.
Eu o experimentez în fiecare zi, ceea ce îmi permite și să vorbesc/explic în timpul antrenamentelor.
 
* Mai multe despre respirație ca instrument de armonizare corp-spirit zice Leonardo Pelagotti în cartea sa ”La respiration pour la maîtrise de soi”.
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi în aer liber
 
 
 

Related Posts

  • Mucenici moldovenești cu miere în aluatMucenici moldovenești cu miere în aluat Sunt moldovenești, dar ca la mine acasă, neînchipuit de pufoși. Adică cu miere în aluat: la 1 kg. de făină, 50 gr. drojdie o frec cu 4 linguri miere, 100 ml de ulei de sâmburi de struguri. Apă nu mai știu cât am pus. În orice caz, aluatul nu trebuie să se lipească de […]
  • Schimbare? Intr-o luni, cu soare!Schimbare? Intr-o luni, cu soare! Ne dorim o schimbare, dar ne sperie. Ezitam, sovaim, stam la indoiala. Asteptam un semn providential, iesirea lui Mercur din zodia retrograda sau macar un sut in fund, pe principiul "e un pas-nainte". Amanam momentul, gasim scuze, mai mult sau mai putin obiective; intervin - evident, […]
  • From Mamaia with… rainFrom Mamaia with… rain
  • ”Personalitatea noastră, cel mai mare producător de stres ” (I)”Personalitatea noastră, cel mai mare producător de stres ” (I) Vorbește, consultă, tratează. Mă feresc să-i găsesc o etichetă; nu cred că încearcă să vândă nimic.  Avându-l în fața ta, îți spui că e detașat de cele materiale, e pe un alt plan, a ajuns la un alt fel de a înțelege viața. Are o cumințenie în atitudine care te asigură că totul e în […]
  • De 6 ori pe zi la salăDe 6 ori pe zi la sală Ne plac clişeele, le adorăm! Le fabricăm precum omleta la micul dejun. Am auzit repetându-se fără adresă, dar cu o oarecare doză de dispreţ  "arată bine!  merge de 6 ori pe zi la sală!". Lăsând la o parte tuşa căutat exagerată (exceptând situaţia în care vorbim de administratorul sălii, […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *