Cornulețe (groaznic de) fragede cu cotignac
INGREDIENTE (și varianta dietetică):
- 200 gr. unt grăsime 80% (sau 40%)
- 150 gr. smântână grasă (iaurt 2% grăsime)
- 2 gălbenușuri
- 450-500 gr. făină albă (sau tip 610, sau amestecată cu făină integrală)
- un praf sare
- 1-2 gr. grojdie uscată
- vanilie
UMPLUTURA: cotignac (pastă de gutui).
Rețeta cotignacului e aici
PREPARARE:
Untul (la temperatura camerei), tăiat cubulețe, se amestecă cu făina, sarea și drojdia. Adaugi smântâna, gălbenușurile, vanilia. Amesteci repejor să nu se topească untul excesiv de mult. Împarți aluatul în 3 bile și dai pentru 30 minute la frigider.
Eu le-am copt la 165 grade vreo 25 de minute. Am avut grijă să nu se rumenească prea mult. Încă fierbinți, le-am dat prin zahăr pudră vanilat. Ca să evitați zahărul, râșniți îndulcitor din stevia.
Rețeta am luat-o de aici. Am adaugat, în plus, drojdia uscată.
Inventat în Evul Mediu în orașul Cotignac (Var) de un apotecar (precursorul farmacistului) după o veche rețetă medicinală. Și-ar fi perfecționat rețeta ceva mai târziu, după ce s-a stabilit în orașul Orleans, unde ar fi distribuit-o pe scară largă. Astfel s-ar fi născut specialitatea orasului, Cotignac d’Orléans, pasta de gutui numita si dulceață de Orléans, în care fructul este amestecat cu vin dulce și uneori cu colorant de coșenilă pentru a-i conferi o culoare rubinie. Dar, ca toate rețetele tradiționale și alte specialități regionale, cea de la Cotignac călătorește și suferă schimbări. De asemenea, găsim o variantă a cotignac d’Orléans în cartea de bucate a Château de Cirey (aparținând lui Émilie, tovarășa de viață și muza lui Voltaire), un cotignac făcut din vin alb și mirodenii.