Dulceață de gutui fierte în vin roșu/alb

Ar fi doar vreo 30 de varietăți, din care doar 5-6 comestibile; și, spre deosebire de măr sau păr, care au cunoscut încrucișări peste încrucișări, gutuiul din zilele noastre este cel mai aproape de arborele strămoș. Și nu întâmplător este ultimul fruct din an care se coace. Gutuiului îi place gerul. Dacă trece puțin bruma peste fructe, le mai scade din tanin.
Aici, o altă dulceață de gutui fierte în vin roșu și alb, cu un strop de vanilie; făcută chiar pe plita sobei cu lemne, la foc domol și tăcut.
E o poveste de dulceață și arome.
 
INGREDIENTE:
– 7,5 kg. de gutui tăiate grosier (fructul curat, adică ceea ce rezultă după îndepărtarea cotorului),
– 1,2 litru vin roșu și alb,
– 3  kg. de zahăr
– 2 pliculețe de vanilie natur,
– 6 lămâi zeamă
 
PREPARARE:
Cu o zi înainte de fierberea dulceții:
fructele trebuie curățate și tăiate felii cu o zi înainte și lăsate peste noapte într-un lighean cu apă și zeama de la cele 6 lămâi. Apa trebuie să acopere COMPLET fructele, altminteri acestea se oxidează urât (eventual, le presezi cu o greutate).
A doua zi:
într-o cratiță (sau 2; fructele împărțite în două fierb mai repede) pui zahărul, vinul și fructele. Dacă pui doar vin roșu, s-ar putea ca dulceața să iasă mai închisă la culoare. Nu e nevoie să lași zahărul să se topească înainte de a pune fructele. Prima jumătate de oră le fierbi la foc iute, apoi domol, mestecând nu prea des, cât să te asiguri că nu se prind (în genere, dulceața de gutui nu prea se prinde) . Atunci când fructele sunt bine fierbe și încep să devină piure, mesteci mai des (vei observa că abia de acum dulceața începe să devină gelatinoasă) și oprești, ca să nu sece lichidul de tot. E momentul când trebuie să picuri și vanilia.
Eu sterilizez borcanele (30 de minute la 100 grade) și capacele (întotdeauna noi). Torni dulceața fierbinte în borcanele calde. Dai la cuptor, 100 grade, încă 30 de minute.
Dulceața astfel făcută rezistă și trei ani. Doar se mai închide la culoare.
Important:
– dacă fructele au stat în apă cu lămâie, nu mai adăuga lămâie și la fiert; riști ca dulceața să iasă prea acră.
– dacă, la final, unele felii de gutuie au rămas prea mari, le mai poți tăia cu lingura folosită la amestecat.
– gutuile înghit mult lichid, nu trebuie să le fierbi prea mult; în plus, dulceața poate deveni foarte închisă la culoare și neapetisantă.
 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *