Sclipici și lipici de Paris via Nemira

Deși glicemia ta e în mod normal stabilă – e și cazul meu – cartea cu titlul ăsta, trimițând la arome siropoase de confiserie pariziană, ar putea s-o destabilizeze. Tind să cred că nu o ajută nici traducerea titlului, nici a cărții în sine.
Altminteri, dacă ești dispus să înghiți și zațul de cafea care-ți rămâne permanent între dinți din cauza traducerii constant nefericite (și a unei limbi române aproximative pe alocuri; e nevoie să citești uneori de două-trei ori ca să înțelegi exact ce vrea traducătorul de la tine), cartea e o surpriză foarte plăcută, e alert citibilă , cu ritm de roman polițist și o poveste bazată pe fapte istorice. Dincolo de notele glamour ale cărții – inspirate, de altfel – e aici și multă istorie bine documentată și pusă în scenă.
E povestea puțin știută a unor femei pilot angajate în serviciul de transport aerian auxiliar (ATA) din cadrul Forțelor Aeriene Britanice, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Femei pilot cărora, deși aveau la activ peste 2 000 de ore de zbor, nu li se permitea să fie în prima prima linie a războiului; despre femei spion care au un aport decisiv la câștigarea războiului; despre un lagăr de femei mai puțin cunoscut – Ravensbrück – în care sunt duse cu ”ultimul tren” cele patru figuri feminine centrale ale romanului, printre care sora celebrului designer Christian Dior.
Dintre cei doi frați Dior, eroul este Catherine Dior. A lucrat, pe toată durata războiului, pentru o ramură susținută de britanici din cadrul Rezistenței, până când a fost prinsă de naziști și dusă în lagărul de concentrare Ravensbrück.
Ei îi dedică Christian Dior, în 1947, parfumul Miss Dior, cu note florale atât de iubite de Caro; de altfel, și mare cultivatoare de flori.
Mi-au plăcut îndeosebi – autoarea parcă a pus niște semne de carte cu sclipici și lipici – descrierile unor rochii fabuloase din colecții Dior, începând din 1947. La fiecare rochie evocată am lăsat deoparte cartea ca să pun mâna pe Google, iar vederea lor își lasă așa un parfum persistent în nări, în ochi, mult timp după ce treci de ultimul capitol – cam prea forțat de dulceag, după gustul meu…
Foto Vogue: Legendarul și emblematicul costum Bar creat de Dior în 1947 cu ocazia primei sale prezentări de modă. Era momentul când, după ororile războiului, talia femeilor nu depășea cincizeci de centimetri.

Related Posts

  • Așa s-a lansat ”Daphnia” pe orbităAșa s-a lansat ”Daphnia” pe orbită ”Nu cred că aș greși dacă aș numi evenimentul de aseară de la Librăria Humanitas de la Cişmigiu „o lansare solară”. Cred că orice scriitor și-ar dori o astfel de întâmplare literară și mărturisesc că am invidiat-o amical pe Dumitra Râșnoveanu văzând cum spațiul de lansare devine din ce […]
  • Ce au ungurii şi noi nu:Ce au ungurii şi noi nu: de exemplu, săli de sport- imense ca nişte mall-uri, cum nu ştiu să existe la noi, cel puţin în Bucureşti. M-a uimit să văd luni, la ora 8.30, un grup de unguri înfirbântaţi şi cu obraji rozalii, dând pe dinafară de energie, mai să ne proiecteze pe perete în graba lor de a ieşi din sala […]
  • Mon amour, since 1973Mon amour, since 1973 Amărâtul ăsta de acum, tocmai împlini 655 de ani de atestare documentară. Ibrail, "Orașul cu salcâmi", "La tanti Elvira", " orasul evantai" (ca de-aia si orbul a nimerit Braila), "cele mai frumoase fete", născute din amestecul de nații de români, greci, turci, evrei, ruși, tătari, […]
  • Aprilisme cu pistil (I)Aprilisme cu pistil (I) Sub coama unui măr Golden și in coasta unui trandafir parfumat ca gata de dulceață, tufa asta de rozmarin - cu flori azurii de o gingășie si discreție nemeritate de o tulpină atât de dură si frunze aspre ca acele de brad - tufa asta, deci, sta de vreo 7 - 8 ani. Nu îngheață, nu se […]
  • 5 min. de tonifiere abdo-brațe-spate5 min. de tonifiere abdo-brațe-spate Tonifiere abdomen (îndeosebi), spate, umeri, brațe, ceva fesieri. Suita asta de exerciții e ca un coș cu fructe din care fiecare va alege ce-i place sau tolerează. Poți lua de aici unul sau mai multe exerciții, de la mai simplu la mai complicat. Nu uita să faci, înaintea fiecărui […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *