”Avem cu toții o poveste peste care trebuie să trecem”
”Avem cu toții o poveste peste care trebuie să trecem.”, zice Vanessa Springora în ”Consimțământul” – cartea autobiografică care a produs valuri în mediul literar francez, evocând relația amoroasă dintre eleva care era la 14 ani și scriitorul Gabriel Matzneff, 50 de ani. O relatare ușor cicatrizată, dar nu mai puțin năucitoare, la aproape treizeci de ani după, despre abuz sexual, dominație, manipulare, hărțuire din partea celui oploșit, vreme de decenii, de intelectualitatea franceză și de figuri politice de vârf. Asta, în ciuda scrierilor explicite ale lui Matzneff, care fac referire la abuzul sexual asupra minorilor și predilecția acestuia pentru turism sexual în tări sărace. Sunt în carte și câteva pagini în care apare Emil Cioran, altfel de cum i-ar plăcea posterității să ni-l amintim.
”Ca să fiu sinceră, sunt surprinsă că înaintea mea nici o altă femeie, tânără pe atunci, n-a scris pentru a încerca să corecteze șirul nesfârșit de încântătoare inițieri sexuale pe care G. le înșiră în textele lui. Mi-ar fi plăcut s-o facă alta în locul meu. Poate că ea ar fi fost mai înzestrată, mai pricepută și mai degajată. Ceea ce mi-ar fi luat o piatră de pe inimă. Tăcerea asta pare să întărească spusele lui G., să demonstreze că nici o adolescentă n-a avut vreodată vreun motiv să se plângă că l-a întâlnit.
Nu cred că e adevărat. Mă gândesc mai degrabă că este cumplit de greu să te eliberezi de o asemenea dominație, zece, douăzeci sau treizeci de ani mai târziu. Întreaga confuzie de a te simți complice la această dragoste pe care cu siguranță ai simțit-o, la această atracție pe care tu însăți ai stârnit-o, ne lasă cu mâinile legate mai mult decât o fac cei câțiva adepți ai lui G. din lumea literară.
Prinzând în mrejele sale fete tinere, vulnerabile, cu părinți colpeșiți sau neglijenți, G. știas precis că ele nu-i vor păta reputația. Și, cine nu spune nimic, consimte.”
”Consimțământul” De Vanessa Springora, Ed. Polirom, 2021