Micuț îndreptar de bunuțe practici zuckerbergiene

– Când cineva scrie o urare pe peretele tău, simpatic e să răspunzi tot acolo sau măcar să arăți, printr-un like sau orice emoticon, că ai văzut postarea. Dacă nu vrei să răspunzi, n-ai chef, timp, nu-ți lasa data de naștere vizibilă, publică. Ascunde-o din sectiunea ”Despre tine”.

– Dacă nu ești Biden, nu te considera prea important sau prea ocupat să răspunzi individual fiecărui mesaj sau comentariu. Dacă ești prezent pe Facebook, înseamnă că vrei să fii văzut de alții cu ce ai tu mai bun. Din bunătatea ta ar putea face parte și să NU scrii un mesaj general în care să le mulțumești tuturor, la grămadă, că s-au gândit la tine. Fiecăruia în parte adresează-i o mulțumire. Cum tu te-ai bucurat că cineva ți-a scris, tot așa și cineva-ul acela se va bucura că i-ai răspuns.

– Nu posta doar emoticoane pe post de comentarii. Dacă n-ai chef să scrii nimic, nu scrie. Emoticoanele nu țin loc de vorbe, oricât de mari sau sclipicioase ar fi. Dimpotrivă, pot fi chiar deranjante vizual. Dacă ești comod să scrii două vorbe, nu le scrie. Sau le scrii mai târziu, când ai mai mult timp. De vreme ce ai deschis FB, înseamnă că ai ceva timp, nu-i așa?

– Nu arăta constant aroganța și frustrarea în mesajele, comentariile pe care le scrii prietenilor tăi de pe FB; asta spune ceva despre tine, nu despre cel căruia îi scrii. Dacă n-ai chef să-l vezi, dă-i cu ”snooze” sau ”nu mai urmări prietenia”, dacă n-o face deja el.

– Nu trimite cereri de prietenie unor oameni de care ai vrea să fii văzut și, imediat ce îți este acceptată cererea, să le și trimiți invitație să îți aprecieze pagina de business sau ce alte activități mai ai tu.

– Nu trimite cereri de prietenie unor oameni care ar putea fi importanți pentru businessul sau activitatea ta și apoi să îi lași doar pe ei să îți arate prin like, comentarii, că te văd. Mai arată-le și tu lor, din când în când, că îi vezi. Amintește-ți că tu i-ai căutat, tu le-ai trimis cererea de prietenie. Nu ei.

– Dacă cineva scrie despre tine, despre activitatea ta din pură și simplă dorință, mulțumește. Nu considera că ți se cuvine. Soarele răsare pentru toți, nu doar pentru tine.

– Dacă citezi cuvintele cuiva, pune ghilimele și scrie autorul, dă sursa (site-ul, cartea, articolul, link-ul). Asta nu te face mai puțin deștept, interesant. Dimpotrivă: arată cât ești de deschis, tolerant și dornic să înveți. În era Google, toți suntem și deștepți, și citiți, și cultivați.

– Nu scrie prietenilor tăi, mai ales celor apropiați, mesaje, comentarii de parcă ai băga bățul prin gard, doar ca să asmuți câinii. Asta nu te face nici original, nici simpatic. Dacă te-ai sastisit de ce vezi, renunță o vreme la social-media. Nu e obligatoriu să fii aici. Planeta nu va pierde nimic. Luna tot va răsări.

– Social-media e despre interacțiunea cu ceilalți. Dacă îți place ce vezi la prietenii tăi, arată-le-o cumva; asta îi va ajuta și pe ei să-și ajusteze în permanență postările, să-și îmbunătățească stilul. Social-media nu se predă la școala primară, e normal să o facem după ureche sau inspirîndu-ne unii de la alții, mai bine sau mai prost, sau fiind noi înșine originali.

– Dacă prietenii tăi furnizează informații care îți sunt utile, de care te folosești, simpatic ar fi să le și mulțumești sau să le arăți că ai văzut. Nu-ți cade rangul și nici nu-ți știrbește inteligența. Dacă le-a împărtășit cu tine, asta nu înseamnă că obligatoriu are un interes și te folosește fix pe tine ca să și-l atingă.

– Nu scrie constant postări generale și aluzive în care să penalizezi sau să te răfuiești anonim cu un prieten sau o idee (postare) care te-a deranjat. Social-media are și părțile lui nasoale și bune. Una fiind că și tu, și el vă puteți exprima cu aceleași șanse egale. Dacă ai cojones, scrie-i lui direct, dă-i numele, etichetează-l. Așa e bărbătește. Nu-i face pe alții să înghită frustrările aluzive și să te mângâie pe creștet drept compensație. S-ar putea să rămână să te urmărească doar mama, soția și prietenii de bere.

– Nu uita să spui întotdeauna ”te rog”, mai ales cînd ceri ceva de la prietenii tăi virtuali, și ”mulțumesc”. Nu e nimeni dator să îți furnizeze ceva, chit că tu consideri că el se folosește de tine, deci tu ești îndreptățit să ceri și el să se execute imediat.

Sursă foto: https://www.vogue.fr/…/dior-bar-jacket-from-1947-to

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *