Slăbesc cu L-Carnitină?
M-a întrebat cineva aseară.
Răspunsul meu:
– L-Carnitina este asiduu promovată ca supliment de slăbit; în realitate, carnitina joacă un rol important în transportul acizilor grași către mitocondrii (uzina de energie a celulei), dar nu poate face ca grăsimea stocată pe șolduri, coapse, burtă să dispară.
– Dacă L-Carnitina îmbunătățește oxidarea grăsimilor (eliberarea eficientă a energiei obținute prin arderea grăsimilor), atunci ar trebui să îmbunătățească și performanța atletică?
Nu. S-au făcut studii pe sportivi și nici unul nu a arătat o îmbunătățire semnificativă a performanței sportive.
– Eu nu am luat niciodată L-Carnitină și nici nu am recomandat-o celor cu care am lucrat.
– Ca observație personală (deci trebuie luată ca atare): am urmărit de-a lungul vremii, în sălile de sport, femei care au luat. Nu doar că nu au slăbit, dar au avut și un mic plus la cântar și nu datorită creșterii de masă musculară.
În organism, ficatul și rinichii sunt cei care realizează sinteza carnitinei, pornind de la aminoacizii esențiali lizină și metionină. Această sinteză necesită prezența vitaminei C în cantități suficiente în organism.
Când corpul crește sau trece prin sarcină, cantitatea de carnitină necesară poate depăși volumul pe care corpul îl produce de obicei, în mod natural.
Alimentele cu cea mai mare concentrație de L-carnitină sunt carnea roșie și produsele lactate. Cu cât carnea este mai roșie, cu atât conține mai multă. Această moleculă este mai puțin prezentă în carnea albă și legume.
Veți mai găsi carnitină și în:
– nuci,
– Seminte (susan, floarea soarelui, dovleac etc.),
– Legume (sparanghel, broccoli, anghinare, sfeclă roșie, varză cavaler, varză de Bruxelles, muștar, usturoi, bame, kale, pătrunjel etc.),
– Fructe (caise, banane etc.),
– Cereale (porumb, hrișcă, ovăz, mei, secară, tărâțe de orez etc.).