Ce nu te strivește dă dependență… și mai cum?

Ies târziu în noapte și groggy din ring. N-a slăbit o clipă ritmul. I-am căutat și cele mai mici breșe. Să respir măcar între ele. Să-mi văd de viața mea între timp. Cu cât le căutam, cu atât mă izbea mai tare. E de ajuns să iubești ca celălalt să se schimbe de dragul dragostei tale? E de ajuns să te sacrifici pentru celălalt ca el să devină alt om, un om nou? E de ajuns?

Nu, poate că nu e de ajuns. E chiar prea mult. Cu cât iubești mai mult, cu atât suferi mai mult.

E o lege imuabilă și se aplică, pare-se, nu doar relațiilor de cuplu, ci și relației mamă-fiu. Când dansul dependenței te suge în vârtejul lui, s-ar putea să nu-l salvezi nici pe el, nici pe tine.

Poți fugi? Și dacă da, îți poți ierta că ai fugit? Dar dacă rămâi? Ce devii tu, cine devine celălalt?

Shuggie Bain – un băiețel efeminat și agresat permanent de colegi și adulți pentru că ”nu e normal” ca ceilalți – crește într-un capăt de Glasgow atins crunt de efectele politicii lui Margaret Thatcher din anii 1980: șomaj, sărăcie, dependență de alcool, droguri.

O mamă alcoolică, de o frumusețe care aduce cu Elizabeth Taylor, un frate și o soră proveniți dintr-o căsătorie anterioară, un tată care-i abandonează într-un cartier sărac de case de mineri aflat lângă o mină părăsită – e peisajul înnegurat în care Suggie trăiește zece ani cu foamea și frica-n mațe și-n pantaloni.

Cartea, bazată pe copilăria autorului, e o dureroasă lecție de devotament și atașament față de o mamă deraiată, abuzând de alcool și alții de ea, bărbați care vin și pleacă violent, lăsându-i șanturi adânci nu doar în carnea de pe/dintre pulpe, dar mai ales în carnea sufletului.

Care nu se vindecă, nu se repară și nu se înlocuiește precum ciorapii rupți sau lenjeria intimă întinată. Shuggie e acolo mereu veghind, întinzându-i, în marea de alcool și propriile-i fluide umane, colacul de salvare și … găleata. De care se agață trăgându-l și pe el puțin câte puțin, trăgând din el sevă proaspătă. Dar e de ajuns?

Douglas Stuart, nu doar scriitor, ci și designer de modă, are 46 de ani și este la prima lui carte. O carte de debut scrisă impecabil, cu ritm nebun din care nu ieși când vrei tu, alimentându-se din trăiri la limita vieții, răsplătită (desi refuzată la început de câteva zeci de edituri) cu un premiu mare – Booker Prize 2020 – și nominalizări, finalist la alte premii, e o chestiune cât se poate de exotică. Și curajoasă.

La fel de curajoase și inspirate mi se par editarea ei în colecția Anansi Contemporan, coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu, și traducerea, bine-bine reușită, plină de culoare a Mihaelei Ghiță.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi carte

Related Posts

  • Să fie caloriferul cauza obezității?Să fie caloriferul cauza obezității? Citind concluziile pe marginea unui studiu Obesity Reviews, care spune că nu doar alimentația și efortul fizic sunt responsabile de obezitate, ci și încălzirea centrală, îmi vine în minte îndemnul de tristă amintire ”vă e frig, mai puneți o haină pe voi!” și nu știu dacă să râd sau să […]
  • Sexy legs? Oh, yes!Sexy legs? Oh, yes! De Revelion, ne prezentăm cu ce avem noi mai bun - la interior, dar și la exterior, căci ce-i frumos, place și lui Dumnezeu. Mai jos, un set, o înlănțuire de 4 exerciții pentru coapse, recomandată în special celor care vor să și le subțieze și tonifice în același timp. Secveța are […]
  • Masajul cu nisipMasajul cu nisip După fiecare alergare+exerciții am mers la masaj. Chiar pe plajă. Chiar imediat după antrenament. Am studiat-o un timp de la distanță, i-am observat manevrele. O femeie subțirică, mai degrabă scundă și cam vorbăreață. Ușor lentă în mișcări. Am febră după alergarea pe nisip. Mă […]
  • Dulceața de gutui – remediu digestiv și chiar mai multDulceața de gutui – remediu digestiv și chiar mai mult Două lucruri importante, după mine, când faci dulceață de gutui: - pe măsură ce le scoți partea lemnoasă din mijloc, neapărat să le scufunzi în apă amestecată cu zeama de la 3-4 lămâni; în felul ăsta se mai hidratează (unele soiuri sunt foarte lemnoase) și nu se oxidează. - […]
  • Nucile de pecan, un fel de ceafă de porc sănătoasăNucile de pecan, un fel de ceafă de porc sănătoasă Nucile, în general, sunt bune, sănătoase, pentru toată lumea, dar în special pentru sportivi și pentru cei care suferă de afecțiuni cardiovasculare. De ce tocmai nuci de pecan? Pentru că sunt/pot fi, într-un regim alimentar lipsit de monotonie, o alternativă interesantă (desi mai […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *