”Je t’ai dans la peau”

Citesc în dimineața asta un articol într-o revistă franceză de psihologie despre cel mai important organ al nostru: pielea, cu ale sale 5 milioane de celule senzoriale. Și zice așa:

– Fiecărei senzații simțite în piele îi corespunde un mesaj uman fundamental. Iar primul dintre aceste mesaje este dragostea, care se naște din contactul cu pielea.


– Atingerea este un mod de cunoaștere și recunoaștere în care nu există nici dominat, nici dominant.
– Pielea primește, pielea transmite. Pielea vibrează, pielea trăiește. Pielea reflectă emoțiile noastre.


– 80% dintre bolile de piele au o origine psihologică: „O persoană care este afectată de aceasta este cineva care are multe de spus, dar care nu reușește. Apoi vorbește cu pielea lui. Epiderma noastră pare să aibă propriul său limbaj , responsabil de transmiterea tuturor lucrurilor nerostite din viața noastră. Motivele acestei interacțiuni dintre creier și piele sunt simple: ambele au aceeași origine embriologică! Ele se formează în același timp, în a 21 zi de dezvoltare embrionară.


– Prezența unor astfel de legături între piele și creier justifică existența psihodermatologiei, munca unui psihiatru și a unui dermatolog care lucrează împreună pentru a trata afecțiunile grave sau invalidante ale pielii.


– Suntem abia la începutul descoperirilor asupra acestor legături uluitoare dintre piele și creier. De acum, cercetările sunt grupate în cadrul aceleiași discipline: neuro-endocrino-psihodermatologie. Cercetări recente tocmai au arătat efectele parfumului asupra imunității pielii: o reacție alergică a pielii ar putea fi reglată datorită simplei inhalări a unui parfum. Un alt studiu arată că, la persoanele în vârstă, rehidratarea pielii îi crește sensibilitatea.


– Neuromediatorii – mesageri chimici care circulă între piele și sistemul nervos – pot exercita o influență atât asupra grosimii țesuturilor, cât și asupra producția de colagen și sebum, asupra pigmentării pielii sau asupra răspunsului său imunitar. Drept urmare, este foarte probabil ca, în curând, loțiunile și cremele noastre de îngrijire sa nu se mai multumeasca să actioneze la suprafata, ci să patrundă în profunzime, chiar la sursa problemei, prin stimularea neuromediatorului potrivit.


– Pielea noastră nu este doar mesagerul vieții noastre interioare. Este, de asemenea, o formă de limbaj social. Machiajul, tatuajul sau piercing-ul sunt toate mijloace de comunicare cu ceilalți și de exprimare a nevoii de integrare, a dorinței de diferențiere sau a setei de rebeliune. Chiar și bronzul are un sens, dezvăluind un anumit stil de viață.


– Epiderma este stratul exterior al pielii. In ciuda subtirimii sale (0,10 mm), este extrem de rezistent. Pe suprafața sa se află stratul cornos, care este un strat protector foarte eficient. Epiderma este un țesut viu care se regenerează constant, spre deosebire de țesutul cardiac, care se reînnoiește lent, și țesutul nervos, care nu se reînnoiește deloc. În principiu, acțiunea cosmeticelor se limitează la acest prim strat. De fapt, unele creme ajung la următorul strat, dar rar, pentru că stratul cornos își joacă eficient rolul de barieră. Doar uleiurile esențiale sunt capabile să traverseze pielea în întregime.


– Dermul, mai gros, este alcătuit din multe fibre de colagen și elastină. Acest lucru oferă pielii suplețe și fermitate.


– Hipodermul este cel mai gros și cel mai profund strat. Este o zonă de depozitare plină cu adipocite (celule adipoase mari).


– Vrei o piele catifelată la atingere, frumoasă de privit, bună de mirosit și de mușcat? Exfoliaza (cel putin o data pe saptamana) si hidrateaza (cel putin o data pe zi). Și multă, multă apă + atenție la farfurie.

Sursa articolului, aici

Las și cea mai frumoasă melodie despre piele

”Je t’ai dans la peau,
Y a rien à faire.
Obstinément, tu es là.
J’ai beau chercher à m’en défaire,
Tu es toujours près de moi.
Je t’ai dans la peau,
Y a rien à faire.
Tu es partout sur mon corps.
J’ai froid, j’ai chaud.
Je sens la fièvre sur ma peau.”

https://www.youtube.com/watch?v=xvFgoVYIK5A

Related Posts

  • O labă ca mătaseaO labă ca mătasea Mă atinge o labă. Nu mă rănește, mă adie ca mătasea. O labă de urs albă și păroasă. Tresar violent și-i răspund cu un dos de palmă. Icnește surd, geme, se întoarce pe partea cealaltă. Sunt leoarcă. Trebuie să mă schimb. În jurul gâtului am un guler de sudoare. Încă tremur. M. mă simte. […]
  • Dependent de sport? Bigorexic….Dependent de sport? Bigorexic…. N-au trecut nici 10 ani de când avem o nouă tulburare de comportament - bigorexia - înscrisă în nomenclatorul anorexiilor Organizației Mondiale a Sănătății (2011).  Bigorexia poate afecta atât atleții de nivel înalt, cât și sportivii amatori, care au devenit dependenți ca […]
  • 5 erori de antrenament de evitat (II)5 erori de antrenament de evitat (II) 1. Antrenamente prea lungi Cei care nu au obișnuința antrenamentelor constante (și poate că nici a celor inconstante ) cred despre aceia care afișează o musculatură vizibilă că petrec ore în șir la sala de sport. Fals. Ceea ce dă cele mai bune rezultate nu este neapărat durata, care […]
  • De la Amos Oz la Shlomi Amon – It’s always about having fun…De la Amos Oz la Shlomi Amon – It’s always about having fun… Dintotdeauna cred că situaţiile, experienţele spirituale, culturale etc., pe care le trăim nu sunt întâmplătoare. Sau, cel puţin, nu sunt izolate, nu rămân fără ecou într-un timp mai apropiat sau mai îndepărtat. Pe acelaşi fir, o experienţă cheamă o alta, legându-se precum zalele unui […]
  • Nimeni nu părăsește Orașul promisNimeni nu părăsește Orașul promis Mi s-a întâmplat ceva și încă nu știu prea bine ce. Am terminat Orașul promis și încă mă plouă. Mă plouă pe dinăuntru. Mă plouă cum nu m-a mai plouat demult. Apa mi se prelinge nu pe ochi, ci în scobitura lor. Are cadențe variabile. De poezie sfâșietoare. De roman șotron. Curge în […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *