Ce cărți (ușor erotice) i-aș da pe plajă…
…. prietenei mele romantice și ce i-aș spune în câteva vorbe:
- ”Viața amoroasă” de Zeruya Shalev, Ed. Humanitas Fiction, trad. Ioana Petridean
E prinsă între doi bărbați: tânărul soț, de care nu se simte atrasă, eschivându-se momentelor conjugal-erotice, și prietenul tatălui (și fost iubit al mamei), de o frumusețe și bărbăție apuse, greu de excitat și căruia i se dăruiește cu o fervoare inexplicabilă până la dependență. Trebuie să aleagă între cei doi. Ce alege? Mai multe despre carte, aici.
2. ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova, Ed. Curtea Veche Publishing, trad. Antoaneta Olteanu
Evreu neasumat și geniu, savantul Lazăr Lindt marcheză destinele remarcabile a trei femei. Printre ele, orfana Lidocika, considerată o balerină cu un talent uriaș, dar care urăște baletul. Excelent creionată viața austeră, dureroasă a balerinelor și tot ce îndură ca să ajungă soliste ale teatrului Balșoi. Stepnova vorbește română. A locuit o vreme în Chișinău. Entuziasmul pentru ” Femeile lui Lazăr” și ”Lecții de italiană” l-am încapsulat aici.
3. ”Bastarda Istanbului” de Elif Shafak, Ed. Polirom, trad. Ada Tanasă
De la un capăt la altul, cartea are parfum de femei armene și turce învăluite în valuri de scorțișoară, rodie, vanilie, caise uscate și tot ce găsești pe o tarabă orientală: gust, miros, culoare, strălucire. Ai chiar și rețete. Dar nu e carte de bucate.
4. ”Pasiune simplă/Confesiunea adolescentei” de Annie Ernaux (Nobel 2022), Ed. Anansi Contemporan, trad. Mădălina Ghiu și Vasile Zincenco
Pasiune simplă e, de fapt, una complicată, căci asta li se întâmplă multor femei care se îndrăgostesc de bărbați căsătoriți și indisponibili. Destăinuirile autoarei, a cărei viață, timp de doi ani, gravitează în jurul vizitelor acestui străin, au șarmul unei plimbări pe Sena. ”Confesiunile”, cu climaxul dezvirginării adolescentei cuminți, la 50 de ani distanță, sunt un sertar a cărui cheie n-a fost nici uitată, nici aruncată.
5. ”Femei care cumpără flori” de Vanessa Montfort, Ed. Univers, trad. Elena-Anca Coman
O scriitoare deloc cunoscută în România și e păcat. Scrie proaspăt despre cinci femei și prietenia dintre ele, fiecare destăinuindu-și povestea trăită carnal și visceral. Locul predilect de întâlnire: florăria ”Grădina Îngerului” din Cartierul Literelor, Madrid. Cinci femei de vârste diferite, în fiecare joi, în jurul câte unui pahar de vin alb, într-o seră în care și florile au propria lor simbolistică în legătură cu ”urgența vieții”. Mai multe despre carte, aici.
Ce cărți incitante i-aș da lui pe plajă, aici.