Ce cărți incitante i-aș da lui pe plajă…
… prietenului meu pragmatic și câteva vorbe despre fiecare.
- ”Domnul Președinte” de Miguel Ángel Asturias, Ed, Curtea Veche Publishing, trad. Ioana-Gabriela Dumitrescu
Dacă subiectul n-ar trata chestiunea dură a dictatorilor sud-americani, ai zice că ești pe o plajă a limbajului de tip pillow talk. Ludic, cu umor, cu ceva realism magic a la Asturias, nu întâmplător recompensat cu Nobelul literar.
2. ”Viciu ascuns” de Thomas Pynchon, trad. Dan Croitoru, Ed. Polirom
N-ai crede că, în încâlceala unor afaceri imobiliare, amoruri interșanjabile, fum de substanțe euforizante și parcurs detectivist, umorul e posibil. Nu doar că e posibil, dar și obligatoriu, iar lui Pynchon îi iese magistral. Crud, dar magistral.
3. ”Anihilare” de Michel Houellebecq, Ed. Humanitas Fiction, trad. Daniel Nicolescu
Anticipează, într-un posibil 2027, un conflict informatic ale cărui iminente, catastrofale consecințe reunesc cele mai iscusite minți și forțe. Și, marcă inimitabilă a lui Houellebecq, o poveste erotică cu un final descris frust și… incitant. Numai monsier H. poate face ca sfârțitul să fie… incitant. Am scris mai multe aici.
4. ”Eu, Claudius, Împărat” de Robert Graves, Ed. Anansi Clasic, trad. Silvian Iosifescu
A supraviețuit intrigilor pentru că era considerat tontălău, strâmb, păcălici. În realitate, Claudius, ajuns împărat împotriva voinței lui, după moartea lui Caligula, e un spirit lucid și critic, înzestrat cu o inteligență peste medie și un simț al observației ieșit din comun. Dar el își dorea altceva.
5. ”Lăptarul de la miezul nopții” de Andrei Kurkov, Ed. Paralela 45, trad. Antoaneta Olteanu
Oameni și motani înzestrați cu capacități fabuloase, inserați în povestea unei Ucraine a zilelor de dinaintea atacului lui Putin. Kurkov se amuză teribil scriind și poate tocmai de asta e și necruțător în observarea unor situații grotești. Roman amuzant și curgător în citire.
6. ”Care-i problema cu testosteronul” de Robert Sapolsky, Ed. Vellant, trad. Radu Șorop
Nu e (doar) despre ”a ta cât e de mare?”, ci despre impactul stresului văzut ca o provocare fizică, despre câți indivizi există în creierul tău și de ce unii oameni ”se achită” de sarcina de a-i omorî pe alții. O carte de nonficțiune scrisă ca una de ficțiune.
Ce cărți (ușor erotice) i-aș da ei pe plajă, aici.