Floarea ”vată pe băț”, cea mai frumoasă din Măcin, clandestină în florărie (I)

Risipite pe culmea rahitică, compun cea mai spectaculoasă poiană din Munții Măcin, accesibilă la mai puțin de o oră de urcuș domol din satul Greci.

Vedere spre satul Greci; urcare pe triunghi albastru

Și nu știu dacă asta se datorează exclusiv florilor ca vata de zahăr sau miilor de cărăbuși aurii care se împerechează nonșalant în mierea pistilurilor, pendulându-se acuplați în adierea vânticelului de început de iunie.

Poiana aglicelor

Se numește aglică sau teișor (Filipendula Vulgaris) și nu sânziană, cum crede vânzătoarea de la florărie (am povestit aici cum de, mai nou, apare planta asta într-o florărie) și face parte, neverosimil, din familia trandafirilor, deși aduce mai mult cu florile de tei și cireș.

Porțiunea de început a poienii cu aglică; în zare, Dunărea

Le-am găsit la începutul înfloririi. Multe erau îmbobocite rozaliu (n-ai fi zis că, odată înflorite, vor vira într-un alb-crem) și parcă neinteresante pentru cărăbușii care nu se prea atingeau de ele, altele, înspumate ca vata de zahăr, cu miros subtil, ușor dulceag de tei și cireș.

Cărăbușul auriu (cetonia aurata), un intim insistent
al aglicei

E un loc magic și vibrant aici. Mă opresc din pozat și respir nectarul scuturat de gâzele astea atât de venerate de vechii egipteni, care credeau că, dacă le dădeau roată, se umpleau de energia lor vitală.

În bătaia soarelui, cărăbușii sclipesc ca niște bijuterii

Pare aceeași specie de gândac de trandafiri, deși carcasele lor bat când în auriu, când în verde-smarald, când în arămiu. E un spectacol în sine zumzetul lor și sclipirea metalică, și tot decorul ăsta numai lumină, culoare, miros.

În simbolistica egipteană, scarabeul reprezintă dualitatea ființei în drumul ei spre soare.

Cu aripile nedesfăcute, scarabeul reprezintă discipolul, învățăceul, iminența vieții încă nemanifestate, începutul călătoriei spre devenire; cu aripile larg desfăcute, zburând spre soare, cărăbușul se transformă din discipol în inițiat, în Kepher, maestrul aflat în relaţie cu Amon, discul solar înaripat.

Asaltul scarabeilor asupra aglicelor

”Ulterior, grecii şi romanii vor adopta fraza inscripţionată, se pare, pe stâlpii care susţineau aceşti scarabei sacri în cadrul templelor egiptene: „Eu sunt Kepher, discipolul; când aripile mele se vor deschide, Eu voi reînvia.”.

Hieroglifa egipteană „Kepher” înseamnă „a reuşi să exişti”, ceea ce  se traduce prin a se face pe sine, a da o anumită formă, a se reconstrui. Din acest motiv, scarabeul este simbolul resurecţiei, imaginea Soarelui care se reînnoieşte pe sine. Astfel, scarabeul este reprezentat purtând o bilă între picioruşele sale, fapt care reprezintă, pe de-o parte, Soarele care se reînnoieşte zilnic, iar pe de altă parte, discipolul care renaşte din propria descompunere. Pe durata întregii sale vieţi, scarabeul se mişcă prins pe pământ, rostogolind în faţa sa o bilă grea de bălegar, din care va renaşte, pentru că în ea şi-a depozitat propria sămânţă. Astfel, la sfârşitul vieţii îşi va deschide aripile şi se va înălţa spre soare, sigur de soarta sa, pentru că în acel moment va şti că s-a născut pentru a zbura.” (sursa: noua-acropola.ro)

Inaintea și în urma noastră vin și pleacă cete de turiști. Firesc, e cel mai ușor munte, deși întrebarea ”mai e mult până în vârf” e la fel de prezentă ca în urcarea spre Omu.

Utilizări externe ale aglicei: alifie pentru eczeme (din rădăcini), apă de față și stimulent pentru creșterea părului (florile), ceai pentru stomac, tuse, vărsături (tulpina și flori).

Poiana micsandrelor sălbatice

Fluturele de sidef (Argynnis paphia sau Mantia împăratului)

Altă poiană tematică, cu flori exclusiv galbene – micsandre sălbatice (Erysimum odoratum) -, am găsit în Rezervația Moroianu a Măcinului. Aici e însă raiul fluturilor.

După un drum lung prin pădure, iată, poiana micsandrelor sălbatice

Raiul fluturilor de sidef ( Argynnis paphia sau Mantia împăratului). Greu s-au mai lăsat pozați cu aripile deschise, dar nici răbdarea mea nu e pojghiță de gheță. E banchiză…

La pândă

Micsandrele astea odorate și adorate, din familia verzei, nu sunt cele mai frumoase flori din Măcin, dar tare-s iubite de fluturii de sidef.

Cum alătură natura culorile!

În pregătire: Poiana Leopoldia comosa (ceapa ciorii) și alte flori speciale ale Măcinului

Despre Măcin am mai scris:

O altă iubire. Târzie… sau întârziată?

Iubirea scafandrului din apa de smarald

Troesmis – cetatea de mușețel

 

Related Posts

  • E bine de ştiut înainte de alergareE bine de ştiut înainte de alergare În ultima vreme,  prieteni, cunoscuţi, cursanţi de-ai mei s-au hotărât să ia asfaltul la goană: au început să alerge! Cum să respir?; Cât să alerg la început?; Ce fel de pantofi să-mi cumpăr? - sunt întrebările care mi s-au pus cel mai des în ultima vreme. Ai jos câteva informaţii de […]
  • Brownie cu ciocolată neagră și migdale, fără făinăBrownie cu ciocolată neagră și migdale, fără făină Este un desert ușor de preparat și mult mai sărac în calorii decât alte prăjituri. INGREDEINTE: 100 gr. ciocolată neagră 80 gr. unt 40% grăsime 25 gr. îndulcitor (stevia) 2 ouă 80 gr. migdale pudră (sau poți combina pudă de nuci cu pudră de migdale) 1 vărf de praf […]
  • Paradoxul slabitului prin cresterea masei musculareParadoxul slabitului prin cresterea masei musculare La volum egal, musculatura ”atarna” la cantar mai greu decat grasimea. Cei care practica fitness-ul in mod consecvent si urmeza un plan de alimentatie corecta, au adesea surpriza unui placut paradox: in timp ce isi intaresc masa musculara, pot stagna sau chiar creste usor in numar de […]
  • Dependent de sport? Bigorexic….Dependent de sport? Bigorexic…. N-au trecut nici 10 ani de când avem o nouă tulburare de comportament - bigorexia - înscrisă în nomenclatorul anorexiilor Organizației Mondiale a Sănătății (2011).  Bigorexia poate afecta atât atleții de nivel înalt, cât și sportivii amatori, care au devenit dependenți ca […]
  • Cum mă găsește sfârșitul lumii…Cum mă găsește sfârșitul lumii… Pentru sfârșitul lumii, port niște flotări; trec dincolo cu brațe suficient de tari, astfel încât, dacă vor fi doritori (mai mult ca sigur, că vor fi), să începem în forță un program de tonifiere - întocmai ca pe Pământ. (aici exemple de flotări pentru dame și berbanți:  […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *