De ce pierdem masă musculară?
După 40 de ani, pierdem circa 15 kilograme din masa musculară, astfel că la 70 de ani (să ne ţină Dumnezeu sănătoşi!) rămânem cu aproximativ 60% din ce am avut între 25-30 de ani. Două sunt cauzele: prima este legată de cât de mult şi intens ne folosim muşchii, iar cea de-a doua, de scăderea secreţiei şi sintezei hormonilor anabolici din ţesuturi (cel mai important fiind testosteronul; și femeile îl au într-o proporție mai mică). Vestea bună este că muşchii antrenaţi se menţin, iar masa musculară poate fi crescută la ORICE vârstă cu o combinaţie de antrenamente de fortă şi rezistență musculară.
Cercetările făcute de către USDA Human Nutrition Research Center on Aging al Tufts University* arată că declinul organismului se datorează nu trecerii anilor, ci efectelor combinate ale inactivităţii, nutriţiei defectuoase şi bolilor, care – multe dintre acestea – pot fi controlate. Acest studiu arată că, indiferent de vârstă sau condiţie fizică, procesul de îmbătrânire poate fi încetinit – sau chiar inversat!
Beneficiile exerciţiilor de anduranța musculara si de forţă:
– cresc capacitatea cardiovasculară
– cresc forţa şi rezistenţa musculară
– se conservă/regăseşte/creşte flexibilitatea
– cresc numărul mişcărilor
– se corectează defectele de postură
– cresc echilibrul şi coordonarea
– cresc performanţele şi agilitatea
– control mai bun al greutăţii_arderea grăsimilor
– se reduc şansele de a dezvolta cu vârsta boli de inima, diabet de tip II, osteoporoza
O atenție speciala trebuie acordată etapelor cand ”suntem la dieta”. Apa si masa musculara sunt primele pierdute. Asa funcționează organismul. Când ai o datorie de plătit, intâi cauti banii în portofel, apoi prin casa și, abia în ultimă instanță, intri în rezerva de la banca. Grasimea este care ”pleaca” ultima – datorită acesteia supraviețuim. De aceea, dieta nu trebuie sa se opreasca dupa 2-3 luni, ci trebuie sa continue toata viata. Chiar dacă rezultatele pe cântar nu sunt spectaculoase, dieta acompaniată de sport – acel sport în care urmărim și tonifierea/creșterea masei musculare și nu mergem la nesfârșite ore de aerobic sau alergare – este cea mai sigură și necontestată cale de a pierde armonios în greutate. Cel puțin, eu sunt o dovadă elocventă în acest sens.
*William Evans, Ph.D. şi Irwin H. Rosenberg, M.D. in cartea Biomarkers (Simon and Schuster,1992)