Cât de sărat să fie!?!

Înţelepciunea populară bate de multe ori  ştiinţa: fata cea mică a împăratului din povestea lui Petre Ispirescu ştia că fără zahăr şi miere se poate trăi, dar nu şi fără sare. Cu condiţia să fie atât cât trebuie. Nici mai mult, nici mai puţin!

Specialiştii ne recomandă să reducem consumul de sare mâncând mai puţine alimente procesate industrial cum ar fi mezelurile, preparatele din carne sau brânzeturile etc. Măsura este benefică în ceea ce priveşte cancerul şi riscurile cardio-vasculare.

Un studiu american publicat în New England Journal of Medicine, în 2010, arată că beneficiile reducerii cu 3 grame a aportului cotidian de sare în SUA înseamnă cu 50 000 – 100 000 de infarcturi miocardice anuale mai puţin. Consumul în exces de sare stă, din păcate, pe aceeaşi treaptă alături de tabagism, obeziate şi colesterol.

Mai mult, nutriţioniştii francezi atrag atenţia asupra regimurilor “la modă” pe Internet. Acestea conţin prea puţine fibre, minerale, vitamine, glucide şi prea multă sare. 

În 2003, Marea Britanie a lansat un program de reducere a consumului de sare, implicând  fabricile de alimente, astfel încât să diminueze cantitatea de sare din produsele alimentare pe care le vand, sensibilizând publicul şi îmbunătăţind etichetele de pe produse.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă 5 grame de sare pe zi (aprox. 2 000 mgr de sodiu)

În România ce se întâmplă? Doar nişte reclame seci la televizor, 2-3 cărţi de nutriţie recent apărute şi cam atât. Lipsesc recomandările publice, regulate, legate de consumul zilnic de sare şi explicarea implicaţiilor nefaste ale depăşirii unei anumite cantităţi; doar ici-colo recomandări ale medicilor în ceea ce priveşte consumul de sare la bebeluşi, copii şi bătrâni- în cazuri extreme.

Până un – alta, ce facem pentru noi şi familiile noastre e sfânt:  învăţăm să citim cu atenţie etichetele produselor, urmărim pe propriul nostru organism consecinţele consumului de sare în exces, ne informăm permanent din surse demne de încredere, apelăm la mici trucuri gastronomice cum ar fi condimetarea în defavoarea sării (mărarul, de pildă, poate înlocui cu brio sarea!)  etc.

Eu ştiu, de pildă, că 2-3 măsline sărate mâncate azi (de aceea nici nu suntem prietene), mâine înseamnă cel puţin 1 kg. în plus la cântar, retenţie de apă, mâini şi picioare umflate. Compensez bând apă şi ceai. Multă apă!

Merită însă 2 măsline atâtea sacrificii? Evident că nu!

Related Posts

  • O dată la 4 ani descoperim că în România există și alte sporturi în afară de fotbalO dată la 4 ani descoperim că în România există și alte sporturi în afară de fotbal Gigi Becali s-a rugat la muntele Athos și o echipă a Pro TV-ului a avut grijă ca lumânările să nu i se stingă...; Gigi Becali îi declară război lui Mitică Dragomir...; cutare fotbalist își părăsește iubita fotomodel...; fotbaliștilor li s-a promis o primă dacă....; - cam așa arată în […]
  • Un exercițiu combinat pentru talie, piept, brațeUn exercițiu combinat pentru talie, piept, brațe În fiecare dintre noi zace câte un mic Napoleon când vine vorba să facem cât mai multe lucruri într-o perioadă dată de timp. Exercițiul de azi, deși simplu, atinge mai multe grupe musculare, fiind special croit pentru cei/cele care suferă de ”n-amtimpnicisărespir”. Păcat! Însăsi […]
  • Cântecul evreiesc Hava Nagila are rădăcini româneşti Cântecul evreiesc Hava Nagila are rădăcini româneşti De câteva zile bune fredonez din sculare până în culcare (cum ar fi zis bunică-mea) Hava Nagila - una dintre cele mai cunoscute melodii ale planetei. Originea cântecului se găseşte într-un orăşel bucovinean din apropierea Cernăuţilor. Interpretarea Veronikăi Berger mi-a alimentat […]
  • Talie subtire pe plaja se mentine!Talie subtire pe plaja se mentine! Plaja e aproape goala, lumina gri umple tot, marea - nervoasa, tumultuoasa. In acest decor decupat parca din Thomas Mann, o pauza de 30 de secunde de exercitii pentru subtirimea taliei si abdomenului, face bine.... la riduri. […]
  • Anca Bucur: ”îmi place să fiu naturală și independentă” – partea I aAnca Bucur: ”îmi place să fiu naturală și independentă” – partea I a A câștigat 2 titluri de campioană Fitness Univers America (Pro Division), numeroase premii naționale și internaționale la gimnastică aerobică. Cu mult timp înainte să o cunosc direct, am văzut-o la o emisiune a TVR făcând flotări: fragilă, dar puternică, cu părul lung, de […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *