Regimurile de slăbit = riscuri grave pentru sănătate!(1)

În 2010, Agenţia franceză a singuranţei alimentare a dat publicităţii raportul – expertiză “Evaluarea riscurilor practicării regimurilor alimentare de slăbit”.  Grupul de specialişti francezi a studiat regimurile la modă mai ales pe Internet, printre care celebrele regimuri Dukan – foarte popular în Franţa, mai nou şi în România -, Atkins din SUA, californian, supă de varză, Fricker, Montignac, WeightWatchers etc.

Concluziile acestui raport sunt realmente îngrijorătoare, cu atât mai mult cu cât societatea, mass-media, în special, continuă să propage un tip de siluetă greu de atins pentru enorm de multe femei şi vorbeşte mai puţin despre sănătate şi beneficiile unui regim de viaţă echilibrat.

Expertiza are ca grilă de studiu doi indici: 1. Nevoia nutriţională medie recomandată (NNM) la care fiecare individ ar trebui să se raporteze şi 2. Aportul nutriţional recomandat (ANR) cu referire la ansamblul populaţiei sănătoase

Raportul este croit din 2 perspective: impactul regimurilor asupra macronutrienţilor (proteine, fibre, glucide, lipide) şi micronutrienţilor (fier, calciu, magneziu, seleniu, sodiu, vitamina C,D,E, B9).

Le luăm în ordine:

I. MACRONUTRIENŢI

1. Proteinele

Peste 80% din fazele regimurilor/regimurile studiate au un aport superior ANR (care este de 0,83 gr./kilogram/zi); aportul este de 2-3 ori superior ANR în cazul regimului Dukan fazele 1,2,3 în care aportul de proteine este foarte mare (mai mult de 2,2 gr./kilogram/zi) şi foarte ridicat pentru fazele 1 şi 3 ale regimului Dukan; la femei este mai mare de 3,5 gr./kilogram/zi.!!!!

!!!!!Excesul de proteine indus de regimurile hiperproteice poate duce la obezitate: surplusul de proteine se transformă în glucoză şi apoi în grăsime de depozit.

Necesarul de proteine pentru un adult este de minimum 50 gr. pe zi.

2.Fibrele

74% dintre regimurile studiate au un aport de fibre inferior ANR (care este de 25 gr./zi),

de două ori mai puţine în cazul Dukan fazele 1 şi 2. Regimurile bogate în legume şi fructe respectă recomandările.

!!!!!Fibrele conţinute în legume au efect laxativ, diuretic, reduc absorbţia de grăsime din alimente, reduc colesterolul, proprietăţi antitumorale, stimulează imunitatea organismului. În plus, sunt bogate în apă, vitamine, minerale. Cum să le elimini din alimentaţie?

 

 

 

 

 

3. Glucidele (carbohidraţii)

Cvazi-totalilatea regimurilor în cauză “incită” la un aport de glucide inferior ANR.

Regimul Dukan fazele 1,2,3 are aportul cel mai mic.

Carbohidraţii ajută la funcţionarea celulelor, sistemului nervos şi muşchilor.

Necesarul de glucide pentru un adult este de minimum 100 gr./zi.

Glucidele sunt principala sursă de energie a organismului.

Acestea se împart în carbohidraţi simpli:

– glucoza= zahărul din plante

– fructoza=zahărul din fructe

– galactoza=zahărul din lapte

 

 

şi carbohidraţi complecşi: amidon– îl găsim în cartofi, făinoase, orez, paste, porumb, mazăre, fasole boabe, pâine, banane.

!!!!Este recomandată eliminarea glucidelor rapide, adică zahărul rafinat, în favoarea carbohidraţilor complecşi – orez, paste, legume boabe -, care se absorb lent.

4. Lipidele – sunt grăsimi de origine animală (din unt, brânzeturi, smântână) sau uleiuri (de măsline, floarea soarelui, peşte)

Mai mult de jumătate din fazele regimurilor prezintă un aport lipidic superior ANR ( Dukan 2) şi 40% inferior ANR (Dukan 1)

Lipidele protejează inima, rinichii; în plus, absorbţia vitaminelor A,D,E,K nu poate avea loc fără grăsimi.

Specialiştii recomandă diminuarea aportului de grăsmi de origine animală.


 

 

 

 

Voi reveni într-un articol viitor cu detalii legate de impactul regimurilor de slăbit asupra micronutrienţilor: fier, calciu, magneziu, seleniu, sodiu, vitaminele C, D, E, B9. 

Related Posts

  • Salcâmul galben – abanosul impostorSalcâmul galben – abanosul impostor E nedrept să înghițim atâta (foto)glicină fără să echilibrăm cu țurțuri de miere prelinsă din ploaia salcâmului galben. Și Wistetia (glicina), și Laburnum (salcâmul galben) se trag din aceeași familie. Ambii au păstăi (toxice), de aceea și fac parte din regnul leguminoaselor. Si uite […]
  • Roșu saturnianRoșu saturnian Foto credit: Ștefan, baiatul meu
  • Sa traim ca noi si sa mancam ca bunicii! O fi bine?Sa traim ca noi si sa mancam ca bunicii! O fi bine? Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand aud nume sonore si cvasimediatizate de nutritionisti care ne recomanda sa ne intoarcem la cum gateau odinioara mamele si bunicile noastre, nu-mi tresalta deloc inima de bucurie. Tatal meu, atins de diabet si AVC, s-a stins la o varsta la care unii […]
  • Crunch pentru abdomen cu pătrățele? Se poate și fără!Crunch pentru abdomen cu pătrățele? Se poate și fără! Când te-ai hotărât să te apuci de sport, nu-i așa că ai început cu exercițiile pentru abdomen tip ”crunch”?  (cele care presupun ridicarea părții superioare a spatelui de pe o suprafață plană) Știu, și eu am început la fel! Și, nu-i așa, că gâtul (zona cervicală) începea să te […]
  • Tu știi să respiri sportiv?Tu știi să respiri sportiv? Când urci scări, faci exerciții fizice sau când alergi, cum respiri? Respiri pe gură? Atunci, e posibil ca respirația ta să fie disfuncțională și astfel să obosești mai repede, să te recuperezi mai greu după efort, să dormi mai puțin bine. Și, în definitiv, de ce respirația […]

You may also like...

2 Responses

  1. marius says:

    Foarte instructiv si pe intelesul tuturor (inclusiv inginerii ca mine)!

  2. Madalina says:

    Multumim, Dumitra, pentru informatii!
    Si eu “am tinut” o multime de regimuri de slabit si , culmea!, abia dupa ce am renuntat la ele am inceput cu adevarat sa scad in greutate. Cel mai rau este ca un” regim” considera ca alimentele sunt inamicii nostri …si din contra…alimentele corecte ne ajuta sa gandim, sa dansam si sa ne simtim bine…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *