Regimurile de slăbit = riscuri grave pentru sănătate!(2)

Voi continua prezentarea concluziilor raportului Agenţiei franceze a siguranţei alimentare  “Evaluarea riscurilor practicării regimurilor alimentare de slăbit”.

II. MICRONUTRIENŢII

Impactul regimurilor de slăbit asupra mironutrienţilor: fier, calciu, magneziu, selniu, sodiu, vitaminele C,D,E, B9.

 

Fierul

61% din regimurile de slăbit nu acoperă necesarul de fier recomandat. Nevoia nutriţională medie (NNM) nu este atinsă de regimul Montignac fazele 1,2, Atkins 1,3.

Fierul asigură funcţionarea celulelor din organism, previne anemia, reduce stresul, asigură un tonus muscular optim. Îl găsim în carne, peşte, cereale integrale, seminţe, nuci, fructe uscate.

Calciul

23% din regimuri nu acoperă nevoia nutriţională medie (NNM); Fazele 1 şi 2 ale regimului Dukan au un aport de două ori superior NNM.

Calciul este esenţial în menţinerea echilibrului hidric, controlul transmiterii impulsurilor nervoase, contractiei musculare. Se găseşte în produsele lactate, conservele de peşte cu oase, broccoli, nuci, seminţe, soia.

 

 

Magneziul

50% din regimurile de slăbit pentru femei au un aport inferior NNM. 77% din fazele regimurilor de slăbit nu ating NNM recomandat bărbaţilor. Nevoia de magneziu este mult mai mare în cazul bărbaţilor.

Aportul de magneziu este superior NNM în cazul Dukan 1,3 pentru femei.

Participă la metabolizarea proteinelor şi carbohidraţilor.

 

Deficitul de magneziu poate agrava riscul de aritmie cardiacă, fibrilaţie auriculară la femeile aflate la menopauză.

Găsim magneziu în lapte, pâine, cereale, cartofi.

Seleniul

45% dintre fazele regimurilor nu ating NNM pentru bărbaţi. NNM este atins în cazul femeilor de doar 29% dintre fazele regimurilor studiate.

Seleniul este prezent în carne, cereale, legume, fructe de mare şi previne cancerul şi bolile cardiovasculare; efect antioxidant. Deficitul de seleniu erodează fertilitatea masculină.

Sodiul

58% dintre fazele regimurilor sunt superioare consumului de 5 grame de sare pe zi recomandat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

În faza 1 a regimului Dukan  se găseşte dublul valorii recomandate. Fazele 2,3 ale regimului Dukan au valori de sare superioare recomndării OMS.

Sarea consumată în exces creşte hipertensiunea arterială. Sarea pusă în mâncarea bebeluşilor îl înscrie ca adult la hipertensiune arterială.

Vitamina C

26% dintre regimuri nu ating NNM.

Fazele 1,2,3 ale regimului Dukan nu ating NNM de 84,7 mg pe zi.

Vitamina C ne fereşte celulele de radicalii liberi – efect anti îmbătrânire -, înăreşte dinţii, are efect benefic asupra pielii, tendoanelor, ligamentelor, întăreşte imunitatea, creşte absorbţia fierului din intestin. Se găseşte preponderent în legume, fructe proaspete: broccoli, căpşuni, kiwi, varză, ardei gras, spanac, salată, roşii, citrice etc. De preferat – să fie  consumate cât mai repede după recoltare şi cât mai puţin intevenit termic.

Vitamina D

77% dintre regimurile analizate nu acoperă nevoia nutriţională recomandată NNM.

Vitamina D echilibrează calciul din organism: este garantul formării şi bunei funcţionări a oaselor. Poate fi sintetizată de către organism sub acţiunea razelor ultraviolete ale soarelui. De aceea, plimările în aer liber sunt recomandate la orice vârstă – bebeluşi, copii, adulţi, seniori.

Vitamina D se găseşte în macrou, sardine, gălbenuş de ou, unt, lapte fortificat.

Vitamina E

35% dintre regimuri nu acoperă necesarul nutriţional mediu. Regimul Dukan face parte din acest procent.

Vitamina E are un puternic efect antioxidant, stimulează sistemul imunitar, creşte rezistenţa musculară şi performanţele sexuale, creşte fertilitatea la bărbaţi – de aceea i se mai spune şi vitamina fecunditaţii.

Nivelul scăzut de vitamina E expune organismul virusurilor şi bacterilor

O găsim în uleiurile vegetale, nuci, alune, seminţe, cereale, pâine integrală, avocado, ouă, peşte gras. Prăjirea şi prelucrarea industrială distrug vitamina E. O lingură de ulei asigură necesaul zilnic de vitamina E.

Vitamina B9 – acidul folic

La bărbaţi, aportul nutriţional recomndat este atins de doar 42% dintre regimuri; la femei doar de 29%.

Vitamina B9 se găseşte în sfeclă roşie, varză, mazăre, cereale integrale. Este vitamina responsabilă de producerea globulelor roşii în sânge, deficitul acesteia ducând la anemie. Este vitamina responsabilă cu buna dispoziţie şi dinamismul.

Voi continua

 

 

 

 

Related Posts

  • Despre amant – numai de bineDespre amant – numai de bine Locuind la Moscova (acum, în Germania) până la războiul pornit de Putin în Ucraina, Narine a trimis, cu vreo trei ani în urmă, nu printr-un păun - asta s-a întâmplat când ”Din cer au căzut trei mere” (primul roman tradus în românește) -, ci printr-un porumbel, o carte. O carte simplă, […]
  • Copii pe Drumul Mătăsii (II)Copii pe Drumul Mătăsii (II) O distanță de aproape patru mii de kilometri, de la Kazan la Samarkand, o parcurgi astăzi într-o zi și jumătate. De o lună și jumătate a avut nevoie să ajungă la destinație, în sleitul 1923, primul tren de evacuați încropit ca o sorcovă (”ghirlandă”) dintr-o biserică ambulantă […]
  • Ce fel de mişcare ajută la slăbitCe fel de mişcare ajută la slăbit "Trebuie să slăbesc! De mâine fac 100 de abdomene!" Stai, ia-o încet! Este extraordinar că te mobilizezi, dar dacă vei continua DOAR cu "abdomene", rezultatele la cântar nu vor apărea prea curând...Ceea ce ajută la slăbit sunt eforturile de tip aerob, adică sportul de rezistenţă […]
  • Nu schiezi, ce să faci totuși la munteNu schiezi, ce să faci totuși la munte Vara trecută, povestesc unui prieten despre vacanța noastră, a patra (știu, zâmbiți!), la Eforie Sud (asta și datorită gazdelor noastre primitoare și drumului scurt). Îmi arăt indignarea că, în toți anii aceștia, nu s-a schimbat mai nimic (în bine) pe litoralul românesc. Replica pe care […]
  • Cum ne păcălesc eticheteleCum ne păcălesc etichetele În anii 90, abia ieșiți din comunism, toți ne pricepeam la mașini. Adulți și copii, toți știam ce este o jojă, cum să controlăm nivelul de ulei, cum să schimbăm o roată, iar la reparația unei maișini, în fața blocului, lua parte cel puțin o jumătate de bloc. Urmare firească a acestei […]

You may also like...

1 Response

  1. marius says:

    Ingineru’ din mine intelege din ce in ce mai bine…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *