Topul greşelilor când alergăm

Vara este momentul când noi, femeile, suntem mai determinate ca oricând să alergăm. O facem fie pentru a arăta mai bine în costumul de baie, fie pentru a slăbi ceva-cât s-o putea după o  “cură” de all inclusiv la turci, greci, bulgari etc. sau, pur şi simplu, dintr-o nouă convingere. Alegarea fiind un efort aerobic, contribuie, într-adevăr, la pierderea kilogramelor. Neapărat, acest efort să fie însoţit de geamănul lui – cel din farfurie!

Începe (sau reîncepe) sesiunea de alergare evitând greşelile şi consideră:

 

Pantofi de alergare corespunzători

Nu folosi pantofi de training sau de tenis pentru alergare. Cu atât mai puţin balerini sau espadrile! Pantofii de “running” au un profil special al tălpii – aerodinamic –  şi un grad de amortizare a şocului diferit de orice alt tip de pantofi de sport. Menajezi articulaţiile, dar obţii şi un randament mai bun. Pentru alergare uşoară, alege pantofi cu o susţinere laterală mai bună.

Dacă ţi-ai propus să alergi la viteză, procură-ţi pantofi de alergare mai uşori şi cu aerisire prin talpă (şi chiar generală)  mai bună. Un magazin serios, specializat în articole sportive, ar trebui să îţi poată recomanda perechea potrivită în funcţie de scopul tău. În caz contrar, citeşte tu însăţi eticheta interioară a pantofilor: să scrie running:).

Poartă haine potrivite pentru alergare

Alergarea făcută constant si mai mult de 20 de minute provoacă multă transpiraţie. Un tricou din bumbac se îmbibă şi aşa va rămâne până îl lepezi de pe tine. Deşi sunt mai scumpe şi poate nu toată lumea le tolerează, tricourile_maiourile de alergare ale brandurilor specializate sunt mai potrivite. Transpiri, dar apa nu este reţinută în fibra textilă. Vulgar spus, transpiri, dar te ventilezi în acelaşi timp, astfel că, la câteva minute după ce ai încetat alergarea eşti gata uscată. Nici gând să porţi acelaşi tricou şi în timpul training-ului de după-amiază. Chiar dacă transpiraţia ta nu miroase în alte circumstanţe, acum ai ocazia să afli lucruri noi despre tine…..

Poartă o bustieră adecvată, altfel sânii îţi vor pleca la plimbare precum merele într-o ladă. Îţi va fi greu să îi susţii cu mâinile; de acestea ai nevoie în timpul alergării – pentru elan. Mai mult, mişcarea de avânt a braţelor în timpul alergării îţi întăreşte muşchii abdominali superiori  (cele 4 pătrăţele de sub sâni). În magazinele de sport există bustiere cu sau fără întăritură.

 Poartă un ceas sau orice altceva care să îţi măsoare efortul. E motivant pentru fiecare dintre noi şi ne dă posibilitatea să ne concentrăm mai mult şi mai bine pe efort, pe respiraţie. În general, când nu mai reuşeşti să îţi reglezi respiraţia – nici picioarele nu mai merg. Eu şi soţul meu folosim ceasurile din imagine şi o diferenţă de câteva zeci de secunde pe tur pentru noi este motivantă.

Controlează-ţi postura în timpul alergării. Nu sta dreapă ca un plop alb, dar nici cocoşată şi cu umerii căzuţi. Apleacă bustul uşor spre înainte şi mişcă braţele pe lângă corp ca să “tai” aerul cât mai eficient.

Aterizează pe mijlocul tălpii. Stabilitatea şi efortul se vor distribui uniform pe toată suprafaţa tălpii. În felul acesta îţi protejezi cel mai bine gleznele, genunchii, coloana vertebrală. O alergare pe vârful picioarelor este instabilă, riscantă, şi o vei resimţi profund neplăcut, mai ales, în genunchi.

Află-ţi limita şi apoi depăşeşte-o. Ca orice efort fizic, alergarea are nevoie de o etapă de încălzire. Nu poţi trece brusc de la stadiul de mers lejer, la alergare. Apare subit o stare de slăbiciune peste care nu vei putea trece imediat (veti articolul “Ce fel de mişcare ajută la slăbit” din 28 mai 2012). Conectează-ţi mintea la muşchi, începe cu o alergare uşoară şi sporeşte cadenţa fără a-ţi impinge corpul dincolo de limită, chiar de la prima şedinţă. Aceasta se face trepat, constant şi cu multă răbdare. Dacă azi alergi, şi peste două luni îţi vei mai reaminti, nu-ţi chinui degeaba trupul.

Despre alergarea pe malul mării, în valuri, pe răcoare, povestim peste două săptămâni. Tot atunci vor veni şi pozele de la faţa locului:).

Spor la alergare!

 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *