De unde vin durerile de spate!? De la abdomen!

Încă nu am întâlnit, din păcate, prea multe persoane care să nu se plângă de dureri de spate – mai mici sau mai mari. Odată cu trecerea la mersul biped, muşchii abdominali au devenit centrul de comandă, aceştia ajutând la menţinerea trunchiului în poziţie verticală şi reprezentând “garanţia” că în timpul deplasării trunchiul nostru nu o ia prea mult în faţa picioarelor. 🙂

În plus, muşchii abdominali puternici susţin activ organele interne – ceea ce nu este cazul patrupedelor, ale căror organe interne sunt purtate ca într-o plasă de nişte muşchi abdominali care, în timpul deplasării, depun foarte puţin efort.

Introducerea fiind făcută, răspund şi în scris la întrebarea unei doamne – de ce avem nevoie să facem exerciţii pentru abdomen? Ar putea urma un lung şir de “pentru că”, aprecierea estetică lăsând-o pe ultimul loc, dar mă voi limita la esenţial:

– avem nevoie de muşchi abdominali puternici pentru a menţine o postură corectă a corpului şi a ne păstra coloana vertebrală în bună stare. Poziţiile deficitare în care ne-am obişnuit să stăm la birou, în maşină etc. apasă asupra coloanei vertebrale într-un mod – din nefericire – ireversibil.

lipsa exerciţiului fizic slăbeşte muşchii abdominali şi îi îndepărtează  de coloana vertebrală, lăsând-o fără susţinere, aceasta însemnând fragilizarea, cu precădere, a regiunii lombare, îngroşarea taliei, inserarea grăsimii printre organele interne şi, în final, curbarea spatelui şi apariţia durerilor.

o coloană vertebrală privată de “cooperarea” muşchilor abdominali propagă durerea nu doar în zona spatelui, dar şi a articulaţiilor, ale genunchiului – în special – chemaţi să ducă tot “greul” kilogramelor.

Ce ajută la conştientizarea şi îmbunătăţirea posturii corpului?

Prima lecţie asupra căreia insist este cea a posturii corecte.

Ştiu foarte bine ce presupune statul 8 ore pe zi la birou, de aceea nu voi obosi să contribui, ori de câte ori este nevoie, la corectarea posturii cursanţilor mei.

Cum facem?

Simplu: două rotiri de umeri spre înapoi şi aducerea bazinului, a ombilicului, spre interior, spre coloana vertebrală. Pentru a realiza mai bine, imaginează-ţi că cineva îţi cuprinde talia prin spate şi te trage spre înapoi, în timp ce umerii rămân drepţi, relaxați, şi respiraţia normală.

Atenţie! A nu se confunda cu “sugerea burţii”, arcuirea zonei lombare şi scoaterea pieptului înainte! – cum vedeţi că fac la televizor prezentatoarele de bikini – care sunt foarte frumoase, nimic de comentat, chiar superbe .

Verificarea posturii se poate face stând întinsă pe spate la orizontală şi încercând să îţi lipeşti zona lombară de podea ca şi când o greutate mare ţi-ar apăsa pe ombilic. Cel mai bine este să faci acest exerciţiu în faţa oglinzii.

Acum, că am lămurit care este postura corectă, trecem la exerciţiile pentru abdomen. Vezi câteva în articolul https://www.dumitra.net/blog/?p=2323 – nu mai insist.

Doar exerciţiile pentru abdomen nu sunt suficiente pentru o coloană vertebrală sănătoasă.

Un abdomen puternic fără întărirea muşchilor spatelui – în special în partea superioară  –  duce la pierdea curburii lombare şi apariţia cifozei (curbura în regiunea superioară a spatelui). De aceea, întotdeauna exerciţiile pentru abdomen trebuie însoţite de exerciţii pentru spate. Şi pentru că ecoul vacanţei încă nu s-a stins, voi reveni cu câteva exerciţii pentru spate făcute la piscină.

Dacă, dimpotrivă, muşchii spatelui sunt tonici, dar cei abdominali sunt lăsaţi, aceştia din urmă vor trage după ei şi coloana vertebrală, antrenând curbarea zonei lombare şi apariţia lordozei. Exerciţiile pentru întărirea zonei abdominale pot corecta această postură.

Pe lângă exerciţiile de tonifiere spate_abdomen – pentru care militez oricând şi oriunde -, mişcările asociate îndeosebi dansurilor latio şi orientale, care au o savoare aparte şi datorită “opt-urilor” făcute din abdomen, ajută enorm la întărirea şi flexibilizarea centrului nostru de comandă: abdomen+spate.

Întotdeauna insist la orele mele de Zumba fitness pe aceste mişcări şi mă straduiesc să le fac cât mai plăcute şi noilor cursanţi, care nu prea gustă “genul”:):). Încă:).

 

– şi tocmai în ultimul rând, pentru că un corp sănătos este şi armonios. Nu crezi?

Related Posts

  • La ce bun stretching-ul!?La ce bun stretching-ul!? Stretchingul este o activitate destinată întinderii muşchilor. Îşi trage rădăcinile din hatha yoga, balet clasic, gimnastică. Exerciţiile de stretching ajută la relaxare, întindere, flexibilizare. Foarte important este să nu îţi reţii respiraţia în timpul unei posturi! Inspiră lent pe […]
  • Gât subțire, puternic, fără cute de grăsimeGât subțire, puternic, fără cute de grăsime Cum subțiem grăsimea de pe gât și întârim musculatura, astfel încât să reducem cutele inestetice, bărbia dublă și chiar durerile de cap. Deloc greu. Ai două sticle? Merg și dozele de bere (nu halbe!). Pline. Dar să nu anticipez până nu spun toată povestea, ca să înțelegeți cât de […]
  • Baton (sportiv) din cereale, miere, merisoare Baton (sportiv) din cereale, miere, merisoare Servit la micul dejun sau chiar inaintea unui antrenament, batonul acesta isi merita caloriile, care nu sunt putine, desi are in compozitie cereale integrale neprelucrate industrial... Dar, chiar si asa, tot e o varianta cu mult mai buna, mai putin calorica si de preferat in comparatie […]
  • Cel mai bun partener de antrenamentCel mai bun partener de antrenament Mi-a cerut sa il inscriu la cursa copiilor si am crezut ca glumeste. A insistat si l-am inscris. Mi-a cerut sa mergem in parc sa il antrenez si iar am crezut ca glumeste. A insistat si am mers. Am alergat cot la cot si ne-am cronometrat. Ca niste sportivi adevarati. Nu s-a vaitat o […]
  • Avem și pe portocaliuAvem și pe portocaliu Foto credit: Ștefan, băiatul meu, 9 ani  Fitness model: mamă-sa, 46 ani

You may also like...

3 Responses

  1. Turkish says:

    Siteul vostru e foarte bun. Dar as avea o recomandare.

    Chiar daca pozele, text etc arata bun, background galben e dezastru. 🙂

    Ceva mai modern ca background (o poza, sau un color care schimba tonul etc), cred ca v-ar ajuta mai mult in promovarea siteului.

    O zi buna!

  2. dumitra says:

    🙂 🙂 Multumesc, draga Turkish. Voi transmite specialistului (adica sotului meu) comentariile tale. 🙂 🙂

  1. February 27, 2013

    […] De ce avem totuși nevoie de exercițiile pentru abdomen, dacă ele nu ne ajută să slăbim? Vezi articolul De unde vin durerile de spate!? De la abdomen!  […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *