Consumul de calorii în funcție de activitatea sportivă
Marile consumatoare de calorii sunt activitățile de tip aerobic. Acestea sunt cele mai indicate persoanelor care vor să slăbească și să-și modeleze corpul: fitness aerobic, Zumba fitness, alergare, natație, bicicletă, volei, baschet, fotbal, tenis etc. (vezi și https://www.dumitra.net/blog/?p=1628)
”Nesuferitele” exerciții pentru abdomen nu dau rezultate (nu te fac mai suplă) dacă nu sunt asociate efortului de tip aerobic!
Să vorbim pe cifre. Mădălina are acum 77 de kg (exact cât am avut și eu după cea de-a doua naștere) și continuă să mai slăbească; ce tip de efort fizic ar trebui să facă pentru a arde cât mai multe calorii într-un timp de 60 de minute și având la dispoziție activitățile de mai jos (valori aproximate):
1. Repaus, somn – 70 calorii consumate
2. Muncă de birou – 100 calorii consumate
3. Shopping – 250 calorii consumate
4. Mers în ritm moderat (8 km – aprox. o tură și jumătate de Herăstrău ) – 360 calorii consumate
5. Natație ritm susținut (25 min!) – 390 calorii consumate
6. Alergare ușoară 10 km (s-ar putea să depășească o oră) – 760 calorii consumate
7. Bodybuilding – 300 calorii consumate
8. Aerobic (fitness) – 880 calorii consumate
Concluzia se arată de la sine. Pentru ca în următoarele 6 luni Mădălina sa aibă rezultate certe, ar trebui ca săptămânal să aibă cel puțin 3 ședințe de efort aerobic (fitness, înot, bicicletă, alergare). Dacă e atentă la cât, cum și ce mănâncă, rezultatele pot fi spectaculoase.
Rețeta nu e ușoară, dar are cele mai bune rezultate pe termen lung pentru sănătate. Și cel mai important lucru: nu pierde masă musculară, ci scapă de rezervele de masă grasă. Așa cum trebuie!