În fitness – mai mult nu însemnă (neapărat) mai bine….

….dimpotrivă! Câteodată, din generozitate față de noi înșine, comprimăm timpul într-o eprubetă și încercăm să recuperăm ceea ce n-am putut, n-am gândit, n-am simțit, n-am știut, n-am aflat să facem cu mai mult timp în urmă.

Odată pornit motorul, acordă-i timp suficient pentru încălzire și rodaj. Nu te avânta într-o cursă de viteză pe circuit cu o mașină off road….

În sport, mai mult poate fi dușmanul binelui, iar supraantrenamentul  poate fi dăunător pentru organism.

Vorbim de supraantrenament atunci când nu lăsăm corpului suficient timp să se regleze, să se adapteze și să se recupereze după efort.

Caz în care consecințele sunt teribil de neplăcute: 

– performanțele scad,

– oboseala se accentuează,

tensiunea arterială crește,

– resimți oboseală musculară,

– poți avea insomnii, depresii, iritabilitate,

poți avea tulburări gastrointestinale

Înainte de a începe activitatea fizică, e bine să te documentezi și chiar mai mult decât atât – consultă un specialist care să-ți evalueze starea fizică și să te îndrume  pe acest nou teritoriu, cel puțin până când organismul tău va intra într-o anume ”rutină” care să producă beneficii mentale, dar mai ales fizice.

Morala este cea a poveștii  în care iepurele se întrece cu broasca țestoasă: iepurele are un start foarte bun, dar obosește pe parcurs și abandonează cu limba pe bombeu; țestoasa pornește încet, constant: câștigă cursa.

Deci, ia-o-ncet ca să ajungi departe! 🙂  

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *