Singapore – cea mai sănătoasă țară din lume

Ce rețetă miraculoasă a descoperit Singapore – un stat a cărui suveranitate n-a atins nici măcar vârsta pensionării – astfel încât să devină, conform unui studiu realizat de agenția  de știri Bloomberg, cea mai sănătoasă țară a planetei?

Pentru un occidental, Singapoare poate fi sinonimul exotismului, în sensul pe care îl  atribuie Michel Houellebeq, copilul teribil al literaturii franceze contemporane: ”Se pare că nu voi întelege niciodată cu adevărat Asia, ceea ce, de altfel, nu conteză prea mult. Poți trăi pe lume și fără s-o înțelegi, e destul să poți obține hrană, mângîieri, iubire”. (Platforma, 2001)

Sau tocmai exotismul, într-un anume sens dificil de perceput pentru un occidental, stă la temelia sănătații acestui stat a cărui populație o cuprinde de două ori și ceva pe cea a Bucureștiului. Țara în care tarele comune societăților occidentale – corupția și obezitatea – nu au ajuns să îți pună amprenta, poate fi privită cel puțin bizar: Singapore este țara cea mai puțin coruptă din Asia și printre primele 10 cel mai puțin corupte (conform Transparancy International) -, dar și țara cu cele mai multe execuții pe cap de locuitor; iar obezitatea în rândul adulților este de 10% , ceea ce te poate face să crezi că singaporezii au extras tot ce e mai sănătos dintr-un melanj de culturi culinare chineze, malaeziene, indiene. 

Pentru un singaporez din clasa medie, plata a 450 de franci într-un cabinet de oftalmologie elvețian – doar consultația, fără medicamente – e un motiv suficient de indignare. El știe că în țara lui, acolo unde spitalele sunt în comepetiție pentru pacienți, deși absolut toată lumea are acces gratuit la sistemul de sănătate publică, pleacă de la o consultație și cu medicamentele în buzunar.

Având cea mai scăzută rată a mortalității inantile, o speranță de viață de 83 de ani pentru femei și un sistem de sănătate eficient, nu e de mirare că guvernul local își propune să facă din Singapore o tară în care turismul medical să prospere.

În sfârșit, în țara în care aproape toată populația are acces la alimentarea cu apă, iar sporturile de apă sunt cu acces nelimitat, în care cauzele de deces și factorii de risc sunt mult reduși, guma de mestecat – pentru noi, copiii de altădată ai vremurilor comuniste, fiind însăși esența libertății -, este  interzisă.

Greu de acceptat, poate, pentru cei care cred că pastele îngrașă (despre pizza mai discutăm:)), dar al doilea loc în topul Bloomberg este ocupat de Italia, urmată îndeaproape de Australia, Elveția, Japonia, Israel, Spania, Olanda, Suedia și Germania.

România ocupă un …regulamentar loc 69!

Studiul, realizat de către agenția de știri Bloomberg în luna august 2012, a luat în calcul indicatori precum speranța de viață la naștere, mortalitatea infantilă, rata mortalității, cauzele de deces, factori de risc: numarul fumătorilor, al celor supraponderali, accesul la alimentarea cu apa etc.

Related Posts

  • L`art de la joie est le portrait d`une femme parfois dureL`art de la joie est le portrait d`une femme parfois dure Pierdută ieri în echinocțiul de primăvară rătăcită pe drum ca o carte poștală și Ziua (ne)Fericirii (care fericire? când alături de noi e un ocean de nesfârșită durere și prigoană ), uitai de Ziua Francofoniei. Franceza, cu tot ce înglobează ea, mi-e un companion statornic de […]
  • Mousse de mere cu ciocolată albă și caramel săratMousse de mere cu ciocolată albă și caramel sărat Stratul de bază:200 gr. biscuțiti digestivi60 gr. unt topit Stratul de mere caramelizate: 4 mere2 pliculețe de zahăr vanilat20 gr. unt semi-sărat Mousse-ul de mere: 3 mere20 gr. zahăr20 gr. unt200 ml de smântână lichidă pentru frișcă100 gr. ciocolată albă […]
  • Pune ordine in ceea ce mananci!Pune ordine in ceea ce mananci! Prietena mea cea mai buna din liceu (atunci superba adolescenta blonda, miniona,  ochi albastri, efervescenta ca o zi de primavara) imi scrie deunazi, oarecum  disperata, ca ar trebui sa slabeasca 10-12 kg si nu stie cum, si nici timp pentru <sala> nu prea are. Ceea ce i-am scris, […]
  • Prima lecție de zborPrima lecție de zbor https://www.youtube.com/watch?v=P_lzZdD0qEQ Lovitura din zbor - mae tobi-geri - este, pe cât de spectaculoasă, pe atât de greu de executat. Aceasta cere nu numai o condiție fizică foarte bună, dar și un mental puternic. Principalul obstacol al celor care încearcă pentru prima dată […]
  • Video – încălzirea dinaintea antrenamentului pentru picioareVideo – încălzirea dinaintea antrenamentului pentru picioare Cum să ai fesieri tonifiați dacă spatele ”te ține”? Cum să dispară celulita dacă nu folosim la maximum musculatura posterioară a coapsei (spatele piciorului)? Tonifierea fesierilor și coapselor depinde nu doar de tipul exercițiilor pe care le facem, ci și de o bună flexibilitate, […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *