Bicicleta de apartament – un ”bibelou” care slăbește…

                                ….cu condiția: 1.  să fie folosită…..; 2. să fie folosită corect….

Bicicleta staticaZilele trecute, socrul meu, cadru militar în rezervă, intră pe ușă precipitat, la față roșu ca sfecla, și-mi spune că nu mai poate, că îl dor picioarele…. Știind că are o condiție fizică de invidiat – printre altele, în fiecare dimineață face cel puțin 20 de flotări – m-am mirat spre speriat. ”Aaa, zice, am pedalat 10 minute pe bicicletă și mă dor coapsele, m-a dat gata”. Întrebându-l la ce intensitate a folosit-o, am descoperit că tocmai coborâse de la munte, de la muntele urcat pieptiș – adică a folosit-o la nivelul de intensitate 5, mare chiar și pentru o persoană mai tânără și antrenată.

Sun-o pe maică-ta, zice el, acum face ea la intensitate… 4” – ea având o condiție fizică de….ocazie, adică de făcut sarmale…. , altminteri foarte gustoase și deloc grase, cu multă varză. 🙂 Dar talia subțire nu cu (făcut de) sarmale se ține. 🙂

După ce am slobozit strigătul lui Tarzan în variantă feminină, 🙂 le-am ținut amândurora lecția de bună purtare pe bicicletă.

Cauza numărul 1 pentru care mulți dintre posesorii de biciclete de cameră dezarmează, este că li se pare prea greu – și pe bună dreptate. Nu poți trece brusc de la starea de asfalt la cea de munte, lucrând la intensitate maximă cu niște cai pe care i-ai ținut în grajd; cu atât mai puțin făcând asta la galop. Acesta e momentul în care apare și scuza ”nu mai am timp”.

Va să zică, ai o bicicletă. Perfect, folosește-o! Cum?

Pasul 1. O aduci de pe balcon (Doina, prietena mea, știe! ), o ștergi de praf sau, dacă ai folosit-o pe post de cuier (cam costisitoare pentru această întrebuințare), elibereaz-o de haine.

Pasul 2. Instaleaz-o în fața televizorului.

Pasul 3. Urcă-te pe ea încălțat/ă cu pantofi de sport; nu papuci, nu șosete. Pe lângă faptul că îți protejezi articulațiile și tendoanele, te ajută să intri în starea de sport, chiar dacă ești la tine acasă.

Pune mijlocul pantofului pe pedală, nu vârful, nu călcâiul; păstrează spatele drept, fără cocoașă, brațele pe coarne. Verifică-ți și pulsul!

Pasul 4. Dacă n-ai mai folosit-o de multă vreme, adică, cum ar veni, ești un fel de începătoare/începător, nu-ți propune cucerirea Turului Franței. Cei mai mulți își spun că prima treaptă de intensitate este prea ușoară. Adevărat, dar valabil pentru primele 2 minute. După 30 de minute ți se va părea altfel. 😉

Ține minte că pentru slăbire sau întreținerea sistemului cardiovascular, ai nevoie de efort (aerob) de intensitate medie și mai mult de 30 de minute. Intensitate medie este atunci când, deși transpiri, nu-ți pierzi suflul și nu-ți aduni limba de pe pantofi. 🙂 Uită deocamdată de programe.

Pasul 5. Anduranța, rezistența la efort, este precum un copil: se naște, se crește și se educă cu răbdare și constanță! Și nu se abandonează! Propune-ți să reziști (când pulsul o ia la munte, ponderează caii) cel puțin 30 de minute și cel puțin 2 ori pe săptămână.

Pasul 6. Privește la televizor sau meditează; este dovedit științific că efortul de tip aerob dezvoltă funcția cognitivă. Nu știu dacă neapărat te face brusc mai deștept, dar știu, de pildă, că poți găsi rezolvări la probleme care te chinuie, că îți pot veni idei care altminteri nu s-ar fi ițit, că-ți poti face planuri, proiecte…., că mintea ți se eliberează.

Pasul 7. După cele, să zicem, 30 de minute pe bicicletă, fă câteva exerciții de întindere pentru coapsa anterioară, posterioară și fesieri. Nu uita de brațe și spate.

Pasul 8. Împrietenește-te mai bine cu bicicleta ta, invit-o des pe la tine și nu te limita la a-i face curte. Va fi atât de bucuroasă, încât te va transpira, te va ajuta să pierzi kilograme și să-ți conservi starea bună de sănătate. Nu asta-ți dorești? E chiar lângă tine! E ca-n parabola cu fericirea pe care Dumnezeu a ascuns-o în noi înșine; și e atât de bine ascunsă, încât mulți o caută aiurea.

Bicicleta poate fi o foarte bună prietenă a celor cu probleme la coloană, a Bicicleta statica1celor cu ceva kilograme la bord, a celor care vor să se întrețină, a celor care n-au niciodată timp pentru ei, pentru sport, a celor care parchează mașina chiar în buza intrării în casă…. 🙂  Chiar cei/cele cu tensiune pot folosi bicicleta la un nivel de intensitate mic/moderat, în funcție și de vârstă. În nici un caz la intensitate mare; valabil și pentru alte tipuri de efort. Desigur, aceste sugestii nu pot înlocui avizul medicului.

P.S. Astăzi, socrul meu s-a declarat mândru de faptul că a pedalat câte 30 de minute în două reprize și că a parcurs 24 de kilometri, jucându-se cu treptele 1 și 2 de intesitate. La care s-a adăugat și o plimbare lungă prin parc. Vedeți, bravul oștean al tării s-a conformat ordinului. 🙂 

Related Posts

  • Cum să te menții în formă de sărbători cu echipamente propriiCum să te menții în formă de sărbători cu echipamente proprii Urmând zicalele franțuzești  ”Faute de mieux, on couche avec sa femme” (În lipsă de altceva mai bun, te culci și cu nevasta) sau ”Faute de cheval, on se sert d'ane” (Neavând cal, te urci și pe măgar), vă recomand, când sălile de sport sunt în remont 🙂 , reabilitarea bicicletei statice, […]
  • Supă de cartof dulce cu ghimbir și mărSupă de cartof dulce cu ghimbir și măr Să procesezi gustul dulce, când te aștepți ca ceea ce ai în farfurie să fie sărat, poate fi derutant, mai ales pentru copii. Dar, cum gustul se educă, începutul nu trebuie să dezarmeze. Venim din copilărie condiționați ca supa să fie sărată. Dar apare cartoful dulce și ne strică […]
  • Cozonac brioșă fără zahăr – frământare la robotCozonac brioșă fără zahăr – frământare la robot 650 gr. făină albă tip 650 1 plic drojdie uscată 2 linguri generoase miere 100 ml ulei 350 ml lapte 1,5 grăsime 50 grame unt 45% 2 gălbenușuri 1 mână stafide 1 mână merișoare 1 mână fulgi ciocolată neagră PREPARARE: Cerne făina de 2-3 ori ca să se […]
  • Să nu-ți iei adio!Să nu-ți iei adio! S-a născut pesemne într-o zi ca asta și nu cred să fi murit până azi, în orice caz, nu pentru mine. ”Nu vreau să te văd când ieși pe ușa asta.” Atât mi-a zis și s-a răsturnat, cât era de lungă, cu fața în pernă. Deasupra tăbliei din lemn lăcuit a patului îi mai zăream doar ciuful mov, […]
  • GeorgicăGeorgică Apare de cum mă ivesc la fereastră. E Georgică. Își înalță capul ca să nu îi ratez cumva prezența. Discreția nu-i reușește. Se foiește de colo colo. Mi se pare mie sau acum mă privește cu coada ochiului? Îmi văd mai departe de treabă. Acum trepidează: dacă spațiul de manevră n-ar fi […]

You may also like...

1 Response

  1. Veronica says:

    Am gasit blogul cautand articole despre bicicletele statice. Am cumparat-o pe Bici (desi toata lumea din jur mi-a prezis ca va sfarsi pe post de suport de haine… articolul dvs. m-a convins ca e o idee buna). Am asezat-o in fata monitorului, ca sa pot vedea mailurile (lucrez de acasa). si pedalez, cat imi permite conditia fizica execrabila, dar in fiecare zi si, da, ma simt mult mai bine (nu am slabit prin minune, dar nici nu mai gafai cand urc 3 trepte). Multumesc mult pentru sfaturi, mi-au fost de un real ajutor. Felicitari pentru blog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *