Postul – cea mai bună ”cură” de slăbire după Revelion
Înainte de a-ți pune echipamentul de sport și de a (re)veni la locul…transpirației, ia măsuri de îndepărtare a ispitei din frigider; nu să-ți faci cruce sau să porți ametist la gât 🙂 înainte de deschiderea ușii acestuia, ci să-ți propui 2-3 zile de post pe săptămână. Aceasta însemnând excluderea cărnii (de pământ, cum ar veni 🙂 ) și înlocuirea cu legumele (românești) de sezon (încă mai avem morcovii noștri, nu-i așa?), proaspete sau murate – excelente și pentru curățarea colonului -, pește, fructe de mare, proteine vegetale ca fasolea uscată, lintea, hrișca, quinoa.
Una dintre legumele ”medicament” pentru perioada de revenire este varza murată sau proaspătă. Crudă, în salată, sau murată, ușor înăbușită cu ceapă și o lingură de ulei extravirgin de măsline adăugată la final, varza este un aliment cu calorii negative care ajută la scăderea în greutate și eliminarea toxinelor. Sunt total împotriva curelor de slăbire cu supă de varză, (vezi de ce) sunt pentru leguma mâncată ca atare sau în asociere cu proteine de origine animală/vegetală.
Varza murată este și un aliment probiotic, eficient împotriva constipației (cei care mănâncă multă carne ar trebui să-l consume des; excesul de carne constipă) și balonării. Cei sensibili la excesul de sare trebuie să se orienteze către varza natur. 😉
Obișnuim, mai cu seamă în perioada iernii, să căutăm vitamina C în citrice, uitând că și legumele verzi cum sunt salata, broccoli și chiar varza murată au un bogat depozit.
Ne mai putem gândi la ceapa roșie, un excelent aliment care pune umărul la prevenirea apariției cancerului ovarian, combinată cu morcov proaspăt, țelină și puțin pește afumat (în schema asta, mie îmi place macroul) – mmmmm, ce salată grozavă și ușoară rezultă.
Prazul sau nostalgia după ”Nea Mărin miliardar” (eu, născută la Brăila 🙂 , am văzut praz pentru prima dată în filmul lui Nicolaescu; iar de mâncat, s-a întâmplat în București, în perioada studenției 🙂 🙂 ), mâncat ca atare sau înăbușit, cu puțin bulion, la sfârșit adăugate câteva măsline naturale…. Simplu și ușor.
Sfecla roșie, o mină de fier se află-n-trânsa, sau ridichea neagră; eu dau copiilor când sunt răciți și tușesc, sirop de ridiche proaspătă cu miere. Dă rezultate.
Conopida, cartofii, guliile – să nu le uităm nicicând, cu atenție la modul de preparare a cartofilor! Cum e iarnă, încinge cuptorul și coace cartofii în coajă (nu-i pune în foaie de staniol). Îmi place mirosul cartofilor copți; când li se face copiilor poftă de cartofi prăjiți, ajungem, după o discuție perfect democratică 🙂 , la cartofi copți și în nici un caz seara. 🙂 Sunt oare o mamă cool….?
Și cu ce ne-ndulcim? Cu fructe! Excelente perele pergamut în perioada asta (le cumpăr din piață): conțin fibre, pectină, nu îngrașă. Imi plac perele, nu și gazele lor. 🙂 🙂 De aceea, eu le mănânc mai spre seară, când oricum toate pisicile sunt negre… 🙂
Magiunul (fără zahăr, la care eu am muncit în toamnă 2 zile) e de mare ajutor. Două-trei lingurițe potolesc pofta de dulce. Deși au o concentrație mare de zahăr, bune și prunele uscate.
Afinele de pădure, puse din vară la congelator, le mâncăm dimineața cu iaurt slab. Până în primăvara mai avem resurse….(În foto dreapta, o mostră de dulceața de afine acrisoara, cu foarte putin zahar – stoc epuizat rapid.)
Nucile, migdalele, de mâncat dimineața sau ca gustare. Cerealele (grâu, ovăz, secară etc.) mâncate dimineața țin de foame, potolesc pofta de dulce și conțin multe vitamine.
Hai că nu-i greu, până-n primăvară, când dă firul…urzicii, nu mai e mult!
A! Și apă multă, multa! Dar și ceaiul alb/verde poate fi luat în seama.