Femeile, mai expuse riscului de rupere a ligamentelor
Privește poziția picioarelor unei femei care stă pe scaun și a unui bărbat: vei observa că, în timp ce bărbatul își ține genunchii depărtați, în V, femeia îi apropie (admițând că ambii poartă pantaloni). Exact același lucru se întâmplă și în sport, fapt care pare să-i avantajeze pe bărbați.
Studii recente arată că, din pricina diferențelor anatomice, sportivele sunt de trei ori mai predispuse riscului de a suferi rupturi ale ligamentelor încrucișate anterioare* decât bărbații.
Explicația constă în faptul că încheietura prin care trece ligamentul încrucisat anterior, cât și ligamentul încrucisat posterior, e semnificativ mai mică la femei decât la bărbați.
Medici specialiști în medicina sportivă și ortopedie spun că multe femei, practicante ale basketului, handbalului etc. aterizează cu genunchii drepți și orientați spre interior, ceea ce pune o presiune puternică pe ligamentele încrucișate, în timp ce bărbații tind să aterizeze cu genunchii mult mai departați și mai indoiti.
Mai mult decât atât, femeile, spre deosebire de bărbați, nu încordează în timpul săriturilor/aterizărilor/pivotărilor mușchii coapsei posterioare/anterioare, fesierii, lucru care ar ușura presiunea pe ligamente.
Universal valabil: când execuți sărituri/aterizări, ține genunchii depărtați în V și îndoiți pentru protejarea ligamentelor încrucișate anteriore.
Mișcările de tip HI IMPACT (la un moment dat ambele picioare sunt in aer) din handbal, volei, fotbal, jogging, aerobic etc. trebuie executate cu maxima atenție și control al săriturii și revenirii, astfel încât riscurile de accidentare să fie reduse la minimum: genunchii îndoiți si depărtați în V.
În America, s-a început deja implementarea unor programe în cadrul antrenamentelor, care să pregătească sportivele în a-și gestiona cât mai bine săriturile și aterizările. Roadele au și apărut: rata accidetărilor s-a redus la jumătate în rândul femeilor sportive.
*Ligamentul anterior încrucișat este unul dintre cele patru ligamente care susțin genunchiul. Acesta este dispus în interiorul articulației, pe mijlocul genunchiului. Alături de ligamentul încrucișat posterior, formează pivotul central al articulației. Celelalte două ligamente, medial și lateral, susțin exteriorul articulației genunchiului.
P.S. Nu-mi amintesc ca antrenorul meu de handbal sa fi insistat vreodata pe acest aspect.