”De profesie OM”
Buna mea prietenă Claudia (o foarte pricepută maseuză, care a cunoscut toate fazele devenirii mele corporale din ultimii 4 ani) mi-a dăruit recent cartea lui Jim Bagnola ”De profesie OM” (Ed. Global Thinking Press, 2012). Am primit-o cu bucurie (florile și cărțile – cadourile cu care nu poți da niciodată greș), dar si cu o oarecare rezervă; de când am ieșit din peisajul corporatist, cărțile de coaching, inspiraționale, de leadership, nu mai sunt pe lista mea de priorități literare.
Poate si pentru că cele mai multe dintre acestea pun insistent accentul pe creșterea/îmbunătățirea competențelor profesionale/sociale și mai puțin spre deloc pe sănătatea minții, a trupului. Ceea ce m-a cucerit citind cartea lui Bagnola este armonia în care așează corpul/mintea/ munca și cât de important este echilibrul dintre un trup puternic, păstrat printr-o activitate fizică constantă, și o minte odihnită. Deși călătorește în toate lumea, Jim Bagnola își găsește timp să facă jogging, să practice yoga, meditația transcedentală.
Am cunoscut mulți oameni, femei și bărbați, care s-au aruncat în oceanul muncii, al reușitei în carieră și în viața socială, renunțând la ore de somn, la a se preocupa de aspectul fizic și spiritual, desigur, din lipsa timpului (până la un anumit moment, am făcut și eu parte din categorie). Iar când vine scadența….nu mai poti sta drept pentru că nu mai ai control asupra coloanei vertebrale, urci 5 trepte și gâfâi ca după un maraton, kilogramele se acumulează, colesterolul ajunge la cote alarmante…; sunt cele mai fericite exemple, daca pot spune astfel….
În urmă cu 3 ani, soțul meu a venit acasă purtând o tristețe ca după o înmormântare. Își făcuse analizele și totul era strigător. La vremea respectivă, tocmai împlinise 36 de ani, dormea doar 5-6 pe noapte, avea 10 kilograme peste greutatea de acum, iar sistemul imunitar o luase la vale. Acela a fost momentul în care a schimbat macazul: s-a odihnit mai mult, a început să mănânce cât și cum trebuie, a început să facă sport. Acum alergăm, dansăm și facem împreună exerciții, indiferent de anotimp și de dispoziția mentală. După un an, colesterolul a revenit la limite normale, are mai multă energie și amândoi suntem de acord că, alături de copii, faptul că facem sport împreună ne împlinește mental, în primul rând. Iar asta se vede la exterior cu ochiul liber.
Revenind la Jim Bagnola, concluzia cărții este că, folosind legătura minte/corp/muncă, ești pe calea sigură spre fericire și muncă fără stress. O concluzie de bun simț!
Orice OM de profesie ar trebui să aibă în minte regula celor 10 000 de pași pe zi (vezi aici articolul) pentru păstrarea unui nivel de fitness optim pentru sănătate.
Update: Cartea se găsește în toate librăriile Cărturești din București și din țară, dar și pe Elefant.ro.