Fitness-ul din cafea
Ieri, am primit un mesaj privat pe facebook în care eram informată, cu date științifice (cum altfel), despre apariția și minunile cafelei fitness. Pe principiul mănânci/bei fitness, slăbești instantaneu și pătrățelele sar în ochi, auzisem despre multe produse din galantare, dar nu și despre cafea….
Paradoxal, în țara numită România – în care 69% din populație n-a făcut niciodată sport (conform unui studiu Eurobarometru comandat de către Comisia Europeană și publicat în 2010) – totul este fitness: lactatele, batoanele de slăbit cu grăsimi și dextroză (un tip de glucoză), maltoză (zahăr obținut din amidon), biscuiți, pufuleți, cereale, făina, apa, răcoritore, pastila de slăbit – acum și cafeaua.
Păi, dacă fitness-ul este chiar în ceașca ta de cafea și e suficient să o ingerezi, la ce bun să faci atâta efort doar ca să transpiri și să-ți pierzi timp prețios…..?
Întrebarea mea este una amară, firește; cu atât mai mult cât văd negru pe alb, lăsând la o parte observațiile și concluziile personale, că, alături de bulgari, suntem cei mai puțin preocupați de a face sport pentru ameliorarea stării de sănătate (43%). La polul opus sunt suedezii și slovenii – cei mai conștienți (82%, respectiv 77%) că sportul îi ține verzi.
Interesant este că nu ne preocupă defel controlul greutății prin sport (doar 14%; Danemarca, la extremă) sau ameliorarea performanțelor fizice (15% RO, 50% SE). Așa se explică și explozia reclamelor la produse care nu au nici măcar 0,0001% din beneficiile pe care le clamează, ca să nu mai vorbesc de ingredientele care sunt oricum, dar nu dietetice și cu atât mai puțin naturale.
Când vine vorba de a face sport în parc sau în mijlocul naturii, suntem iarăși la coada listei. Ca să înțelegem bine cestiunea, 83% dintre sloveni fac sport în parc, iar românii – 29%.
4% dintre români sunt înscriși într-un centru de fitness și 3% într-un centru sportiv – aici nu numai că suntem în coada listei, dar ieșim în evidență printr-un chenar pus în dreptul cifrei!!!!!! Adică suntem la extremă.
Iar când vine vorba de timp, statistica spune că noi și ciprioții suntem cei mai ocupați din UE, ceea ce ne împiedică să mai desfășurăm și activități sportive. Când văd însă că restaurantele mall-urilor sunt pline ochi la sfărșit de săptămână, începând chiar de dimineață, tind să cred că ne place să ne amăgim.
Mai scriu doar că 8% dintre români practică sportul în mod constant și mă duc să-mi termin cafeaua – care nu este fitness……
Cheia poveștii cafelei fitness: Conform unui studiu din 2012 coordonat de prof. dr. Mencinicopschi, cafeaua se află pe locul 2 în topul băuturilor nealcoolice consumate de români, după apa îmbuteliată, cu 66,2%, urmată de cafea – 64%, lapte – 53,4%, ceaiul fiind ultima opţiune – 44,5%.
Interesante cifre, foarte instructive! Vezi ca la not fitness-ul e brand si life style, iar nu preocupare, practica sau ocupatie, ca nimeni nu castiga bani de pe urma mea cand alerg in parc, pe cand daca beau o cafea fitness, mananc un baton fitness si port un tricou de firma pe care scrie fitness, alta e situatia…