Un exercițiu simplu pentru spate
Spatele, acest trădător și nerecunoscător al tinereților noastre. Și asta pentru că mai mult de jumătate de zi ne-o petrecem aplecați la calculator, laptop, tabletă, telefon sau stând ( cocoșat) pe scaun. Adăugăm aici și cel puțin două ore la volan și avem tabloul complet al situației în care singura parte a corpului pe care o biciuim nemilos și neîncetat este spatele. Ca să nu mai pomenesc faptul că, acele câteva kilograme în plus (dacă sunt), tot spatele le poartă.
Dacă e miercuri, avem un exercițiu simplu: azi, pentru spate. Ideal ar fi ca exercițiul să fie făcut pe un gym ball; mijlocul (zona lombară) este astfel bine protejată. Exercițiul se poate face și de pe podea, dar există riscul, prin hiperextensia coloanei (mișcare dincolo de limita de extensie normală, de la care mișcarea devine nocivă) să solicităm nepermis spatele. De câte ori fac exerciții pentru spate, de atâtea ori îmi amintesc vorbele kinetoterapeutului meu din tinerețe (vezi aici cum arăta coloana mea în 2005, la un an de la nașterea primului copil): ”eu n-aș recomanda hiperextensia spatelui nici măcar persoanelor sănătoase….”
1. Poziția de start: abdomenul și pubisul lipite pe minge, picioarele depărtate asigurând echilibrul, genunchii îndoiți. Palmele stau în spatele urechilor; coatele paralele cu solul asigură deschiderea pieptului și, implicit, corectitudinea exercițiului.
1a. Vedere de sus asupra poziției picioarelor
2. Stabilitatea și poziția corectă fiind găsite, împinge ușor în vârfurile picioarelor, încordează fesierii și ridică bustul până la o limită rezonabilă. Limită rezonabilă însemnând că, în timpul extensiei, mijlocul nu doare.
Fesierii încordați sunt o garanție că mișcarea nu apasă nepermis pe mijloc (lombar).
3. Pentru cei cu o bună mobilitate și tonicitate a mușchilor coloanei vertebrale, extensia se poate mări ușor peste poziția arătată în foto de la poziția 2.
Număr de repetări: 10-15
3a. Vedere de sus
Exercițiul de azi este propus celor fără de afecțiuni ale coloanei, care vor să-și întărească musculatura spatelui.
Cei care au probleme/dureri la coloană, e bine să facă exerciții specifice sub îndrumarea și cu ajutorul unui kinetoterapeut și numai după o examinare/diagnostic clar din partea medicului specialist. Citând un clasic în viața, cum să zic: ca să fie bine, să nu fie rău”. 🙂 🙂