Un exercițiu simplu pentru talie
Așa cum am bănuit, fermoarul nu a fost inventat de o femeie. Ce nevoie ar fi avut ea ca din când în când să intre în panică din pricina rigidului mecanism care nu se mai închide bine….? pentru că, desigur, intră la apă…. 😉
Talia femeii și fermoarul sunt rareori prieteni buni; de puține ori ajung să se înțeleagă perfect unul pe celălalt. Tocmai de aceea, găsesc că cele mai ”prietenoase” invenții sunt elasticul și croiala pe bie. Dacă acestea ar fi mai căutate și utilizate mai intens, azi, miercuri – parțial însorit, n-am mai fi făcut un exercițiu simplu pentru talie.
1. Poziția de start: din șezând pe fesieri, genunchii îndoiți, poziție confortabilă pentru șezută (noada fundului, mai clar spus). Te lași ușor spre spate atât cât să simți tensiune în mușchii abdomenului, fără să apară dureri în zona lombară.
În timul exercițiului, nu stăm pe noadă (că facem bășici 🙂 ), ci pe ambii fesieri. Spatele, ca să nu doară, ar trebui să fie ușor arcuit în C.
Poziția 2: Imediat ce-ai găsit poziția confortabilă pentru toate organele și oasele, brațele și picioarele se despart conform unei vechi zicale românești: unul hăis și unul cea – într-un fel de diagonală.
În timp ce mâinile sunt în dreapta, picioarele balasează spre stânga, astfel încât să realizezi torsiunea bustului. Ideal ar fi ca picioarele să nu atingă podeaua.
Poziția 3: Și nici n-ai ajuns bine cu ambele mâini spre dreapta (ganterele cresc tonicitatea mușchilor, dar se poate și fără), că imediat te sucești cu ele spre stânga și picioarele ajung spre dreapta. De aici și expresia ”Ce sucită ești, dragă!”
Sucită, sucită, dar cu talie de tras prin inel….
10-15 repetări pe fiecare parte, 2-3 seturi în funcție de putirință și ambâț.
Cum stăm cu genunchii:
1. Genunchii aduși spre piept lucrează preponderent partea superioară a abdomenului și talie (mușchii oblici).
2. Genunchii coborâți mai mult spre podea fac să lucreze întreg abdomenul, adică și partea de la buric în jos + talie, dar exercițiul devine mai solicitant și, dacă nu ai un control foarte bun asupra spatelui, pot apărea dureri în zona lombară, mai cu seamă.
Cine mai lucrează în afara abdomenului:
Spatele, mai exact marii dorsali, muschii aflați în prelungirea taliei (a mușchiului oblic extern) și mușchii lombari (ai mijlocului spatelui).
Și acum răspunsul la întrebarea pe care o simt fremătându-ți pe buze: nu, nu slăbești, nu scapi de grăsimea de pe abdomen dacă faci NUMAI exerciții pentru talie. Acestea vin să completeze munca de tip aerob (bazată pe consumul de oxigen + multă trasnpirație + grijă mare la mâncare): aerobic, înot, bicicletă, alergare, Zumba, Kangoo Jumps, step aerobic, dance, TaeBo, tenis, fotbal, squash, mers pe jos în ritm alert etc.
Știu că aceste cuvinte ”ne doare”, dar nu vă pot ascunde adevărul atât de evident. Și apoi, nu-i nici o supărare dacă schimbi canalul….. Eu rămân tot aici.
Vezi si Grăsimea de pe abdomen NU se topește cu exerciții de tonifiere
P.S. Cine se știe cu probleme la coloana vertebrală, e bine să se abțină de la acest exercițiu.