Nou: vitamina D crește eficiența mușchilor

Vitamina DPână ieri, știam despre vitamina D doar că este esențială în dezvoltarea bebelușilor, pentru sănătatea oaselor. De ieri, știm cu dovezi clare că aceasta îmbunătățește funcția musculaturii scheletice, prefigurând un viitor mai performant atât pentru sportivi, cât și pentru nesportivi. O arată negru pe alb studiul proaspăt, chiar fierbinte, prezentat ieri, 18 martie 2013, la conferința anuală a  ”Society for Endocrinology”, Harrogate, Marea Britanie.

Sunt primele cercetări care arată legătură directă între nivelul vitaminei D și eficiența musculară. Ba mai mult, metabolismul muscular aerob pare să se îmbunătățească odată cu suplimentarea vitaminei D.

Deși este un studiu la scară redusă, acesta deschide o importantă direcție de cercetare în creșterea rezistenței osoase la persoanele în vârstă și îmbunătațirea capacității de efort a sportivilor.

“Pacienții cu deficit de vitamina D se confruntă deseori cu simptome de oboseală musculară. Descoperirile noastre, pe un grup mic de pacienți cu nivel foarte scăzut de vitamina D, arată că eficiența musculară se îmbunătățește semnificativ  odată cu creșterea nivelului de vitamina D”, declara unul dintre cercetători.

Scăderea nivelului vitaminei D în rândul populației se profilează ca o chestiune de sănătate publică, de aceea și numărul cercetărilor asupra beneficiilor și modalităților de suplimentare a acesteia s-au înmulțit.

Un alt studiu interesant asupra vitaminei D, publicat la începutul lui februarie 2013, arată o legătură strânsă între creșterea Indicelui de Masă Corporală (IMC) și scăderea nivelului de vitamina D din organism. În timp ce IMC a crescut cu 10%, concentrația de vitamina D a scăzut cu 4%. Studiul mai indică faptul că reducerea expunerii la soare are legătura cu acumularea kilogramelor pe timpul iernii și că obezitatea ar putea rezulta dintr-o reacție excesivă de adaptare a organismului la iarnă, când secreția de vitamina D scade.

Tocmai când noi, românii, tăiem/mâncăm porcul și nu… peștele – o importantă sursă de vitamina D.

Vitamina D este sintetizată în piele sub acțiunea razelor ultravioletSomon la gratare, a expunerii la lumină naturală – sursă primară. De aceea, pentru combaterea rahitismului la bebeluși, medicii recomandă suplimente de vitamina D și expunerea la soare.

În lipsa soarelui, alimente care conțin vitamina D: peștele gras (hering, somon, sardele), lapte, iaurt, ouă, ciuperci, unt.

Atenție, nici excesul de vitamina D nu e bun! De….!

Related Posts

  • Atenție, plajă neamenajată! 2019Atenție, plajă neamenajată! 2019
  • Dana Beltechi, o instructoare-manager de nota 40Dana Beltechi, o instructoare-manager de nota 40 De cum pășești în vila cochetă, cu ferestre mari, amenajată ca un complex de sport pe 4 nivele, îți spui că Dana Beltechi (40 de ani anul acesta), instructor de fitness și deținătoarea acestei afaceri, este o femeie norocoasă. Ajungând să stai de vorbă cu ea, realizezi pe deplin că […]
  • Calea spre un abdomen plat trece prin farfurieCalea spre un abdomen plat trece prin farfurie Calea spre un abdomen plat, cu pătrăţele, trece mai întâi prin farfurie! Citeşte etichetele produselor pe care le cumperi. Dacă sunt ingrediente pe care nu le cunoşti sau nu le poţi pronunţa - NU CUMPĂRA!  
  • Noul meu instructor si partener de sportNoul meu instructor si partener de sport Stefan mă ajută cu numărătoarea paralelă a exercițiului pentru abdomen. Ce poate fi mai motivant? https://www.youtube.com/watch?v=AUgyiACobCA&feature=youtu.be
  • Femeile, mai expuse riscului de rupere a ligamentelorFemeile, mai expuse riscului de rupere a ligamentelor Privește  poziția picioarelor unei femei care stă pe scaun și a unui bărbat: vei observa că, în timp ce bărbatul își ține genunchii depărtați, în V, femeia îi apropie (admițând că ambii poartă pantaloni). Exact același lucru se întâmplă și în sport, fapt care pare să-i avantajeze pe […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *