Până unde este instructorul un model pentru client?
Sunt, fără voia mea, parte a unei lumi a poveștilor și a așteptării perpetue a miracolelor în general, dar, în particular, în lumea fitness-ului pentru toți. Mă pun de-a curmezișul deseori spunând că în procesul de slăbire, cu sport și atenție la mâncare, nu există rețetă de 3 zile, nu există minuni, nu există ”de mâine voi arăta altfel”. Le-am experimentat pe toate, nu vorbesc nici din cărți, nici din filme….
Ca instructor, dar și ca simplu cursant, am văzut multe femei intrând în sala de sport și așteptând ca nemaivăzutul și nemaipomenitul să se producă încă de la sfârșitul primei ore de sport, lăsând în urmă o perioadă îndelungată de abstinență fizică.
Așteptăm ca instructorul, mai ales când acesta/aceasta arată ca într-un manual de anatomie, să se ”transpună” în pielea noastră, să ne ia cu mâna surplusul de pe coapse, de pe burtă, de pe fund, de pe unde s-o mai fi așezat. Și dacă asta nu se întâmplă din prima zi/lună e numai treaba lui, pentru că noi, în drum spre casă și înfometați după o zi lungă, n-am trecut pe la o shaormerie, n-am mâncat la prânz cartofi prăjiți cu cașcaval pane, n-am servit o cină copioasă, n-am făcut niciodată excese și doar apa se face vinovată pentru că este calorică și ne îngrasă. Iar la apă chiar nu putem renunța…. Abandonăm și sportul, firav început, pentru că atunci când ții un regim doar cu apă, puterile te părăsesc repede, la fel și dorința…..
Pentru cei/cele care vor să slăbească și să se remodeleze, concluziile adevărate, reale, le puteți trage abia după 6 luni în care ați frecventat constant, consecvent, un program de tip aerob/cardio de cel puțin două ori pe săptămână, cu un supliment de ședinte de tonifiere, ați acordat atenție maximă la ce, cât, când și cum mâncați. Dacă toate aceste condiții sunt întrunite, rezultatele sunt spectaculoase pe mai multe planuri. Este ilustrarea perfectă a principiului vaselor comunicante.
Instructorul te poate inspira, te poate mobiliza (atât cât tu îl vei lăsa să o facă), îți poate insufla dragul de mișcare, îți poate fi un model; dar nu-l poți lua acasă, nu-l poți băga în frigider, nu te poate injecta cu dorință când acesta îți dispare cu desăvârșire, nu poate comanda în locul tău la restaurant, nu poate merge cu tine în concedii, nu poate face treaba în locul tău.
Cât timp tu vei fi cu el și el va fi cu tine; cât timp te vei lăsa condus/condusă de bunele lui intenții, de știința lui, de pasiunea lui pentru mișcare, cât timp îi vei acorda din timpul și încrederea ta, ele îți vor fi întoarse însutit. Căci bucuria cea mai mare a unui instructor este să-și vadă sala plină și cursanții mulțumiți. Asta e hrana lui cea mai consistentă pentru că pasiunea este meseria lui.
S-ar putea să nu-ți placă de prima dată, de la prima ședință. Te vei simți stângaci, emoționat, nepriceput, nu înțelegi nimic, nu știi ce naiba cauți tu acolo… E ca atunci când îți pierzi virginitatea – nu-ți prea dai seama ce ți se întâmplă, nici de unde vii și nici încotro te îndrepți. Aștepți să ți se deschidă cutia Pandorei promisă de însăși existența noastră ca indivizi. Dar, pentru a cunoaște, pentru a ajunge, la deplinătatea trăirilor și senzațiilor, trebuie să exersezi, să te dezinhibi, să te lași luat de mână și condus.
Și nu doar o dată! Nici primăvară nu se face doar cu o floare….
Ce articol real si frumos explicat! :-*
Multumesc, Alina, e un articol simtit 🙂
Foarte frumos si foarte adevarat! Un articol extrem de reusit! Felicitari! :*
Multumesc, Ada, inainte de a scrie, n-am realizat pe deplin ca am sa ating un punct asa de sensibil pentru mai multi instructori
Un articol foarte frumos si profund. As veni in completare cu sentimentul pe care il are un om dupa ce a trecut pragul descris de tine. Dupa cele 6 luni chiar incepi sa simti ca traiesti prin sport. Relaxarea pe care corpul o are este un ajutor imens tot tot ceea ce se intampla zilnic. Felicitari pentru articol!
Asa e, subiectul e vast. Il voi aprofunda in articole viitoare. Multumesc foarte frumos