Sportul nu face cadouri siluetei
– ”Vă rog, doamnă, luați loc aici.”
– ”Ahhaa, nu, mulțumesc. Nu sunt însărcinată.”
Sportul nu funcționază pe post de pilulă de a doua zi! Adică azi mănânc oricât și fac mișcare mâine (unde mâine desemnează generic un viitor improbabil, presărat cu obstacole de ordin obiectiv, dar mai ales, subiectiv). O datorie neplătită la timp se transformă în ”sarcină”, care nu apasă doar asupra coloanei vertebrale, articulațiilor, inimii, ci și asupra creierului.
Citeam deunăzi într-o depesă Mediafax despre un studiu recent al unor cercetători americani, care au constatat că în perioada sărbătorilor de Crăciun oamenii se îngrașă cu aproximativ un kilogram, nereușind ulterior să mai slăbească. Ceea ce înseamnă, spun ei, o ”acumulare” de 10 kilograme în 10 ani. Trist! La fel de trist este și faptul că locul unde se depozitează cu predilecție surplusul este zona abdominală, generând în timp probleme ca hipertensiunea, diabetul etc.
Veste proastă și pentru cei care fac sport constant, dar mănâncă serios, conduși de axioma ”eu îmi permit orice”: nici aceștia nu au reușit să slăbească, conform studiului.
Încrezători în propria rețetă, se aruncă în marea plăcerilor culinare, convinși fiind că știu ce și cum să facă pentru revenirea la forma care i-a consacrat. Poate fi o soluție de scăpare, dar una care lasă urme, în special la nivelul pielii care, forțată să se dilate și să se comprime de câteva ori pe an, la care se adaugă una sau mai multe sarcini (nașteri), te blagoslovește cu vergeturi (rupturi de țesuturi) de care nu mai scapi în veci. Amin! Cercetează cremele antivergeturi minune, dar nu te încrede; fundul (citește fesele) bate și mama marketingului!
Atunci, care-i rețeta? Diversitate cu moderrrrrație (citește cu rrrr-ul franțuzesc) și sport pe măsura moderrrrrației. Scoate prin piele ceea ce bagi în stomac și nu lăsa să se acumuleze datoriile.
Începe chiar de azi! O plimbare prin parc e însutit mai bună decât statul în fața televizorului.
La multi ani! Un an bun îți doresc, cu moderație (fie și în sport)!
P.S. Nu uita că în procesul de slăbire sportul contează în proporție de 20%; restul e……moderrrație.