3 exerciții fizice vulnerabile pentru spate

Dintre toate exercițiile de fitness care se pot  practica – cu sau fără echipamente -, 3 dintre acestea nu le-aș (mai) face niciodată, indiferent de corectitudinea și atenția acordate execuției, indiferent de tinerețea, sănătatea, forța coloanei vertebrale (sau a musculaturii paravertebrale). În general, exercițiile fizice ajută la mentinerea stării de sănătate, dar trebuie să acceptăm și să știm că unele dintre acestea ne fac mai mult rău decât bine.

Pentru că, vine o vreme când toate presiunile, cotidiene sau din timpul antrenamentelor, se contabilizează mult prea devreme și ireversibil în articulațiile spatelui – și așa supus unui proces degenerativ (datorat înaintării inevitabile în vârstă). Exercițiile de tipul celor pe care le voi descrie mai jos nu fac decât să grăbească acest proces, iar dacă de anumite exerciții ne putem dispensa (oricând le putem înlocui cu altele poate mai eficiente și fără urmări negative) , nu același lucru îl putem face cu propria coloană.

 private-category-exercice-abdominaux-06-img1. Coborârea picioarelor mai jos de 45 de grade

În goana noastră după pătrățele  și abdomen plat, ca de oțel, comitem deseori păcatul de a uza de spatele nostru ca de un card de credit cu limită infinită. Unul dintre cele mai des întâlnite exerciții pentru tonifierea așa-zisului abdomen levee-jambesinferior,  este coborârea picioarelor sub unghiul de 45 grade.

Astfel executat, exercițiul acesta, pe lângă vulnerabilizarea coloanei lombare, nu aduce nici un fel de beneficiu pentru că:

– ultima pereche de pătățele a dreptului abdominal nu va apărea niciodată reliefat din cauza formei anatomice: două fâșii lungi care pleacă din vecinătatea ombilicului și coboară până la mușchiul piramidal situat imediat deasupra pubisului.abdominaux

– indiferent de corectitudinea și contracția fesierilor la coborâre (pentru a bloca zona lombră), la ridicarea picioarelor mișcarea este făcută din articulația coloanei lombare (forțând discul intervertebral anterior) și a mușchiului iliopsoas (flexori puternici ai șoldului).

– zona lombară devine o veritabilă pârghie atunci când intervine oboseala/arsurEx1Sem1a musculară, moment în care  apare tendința de arcuire. Spatele trebuie lipit de podea ca în figura alăturată.

 

– tipul acesta de exerciții nu ajută la subțierea abdomenului, oricât de multe repetări am face.

– la expir, deseori (sau aproape întotdeauna) și eronat, împingem puternic viscerele spre partea inferioară a corpului, spre perineu, ceea ce poate antrena, printre altele, probleme de incontinență urinară – și la bărbați, și la femei. Respirația corectă presupune, în faza de expir, strângerea concomitentă a perineului, astfel încât să realizăm un blocaj. Când inspirăm, deschidem mult cutia toracică, după care expirăm lent și constant, contractând perineul.

– o altă eroare care apasă asupra zonei lombare, la acest tip de exercițiu, este viteza execuției. Atunci când, în general, exercițiile pentru abdomen le facem în viteză, cei care lucrează primordial sunt articulațiile (coloană cervicală, coloana lombară) și mușchii flexori, mai puțin dreptul abdominal sau în ultimă instanță.

Posturi de evitat:

În figura 1, cea care asistă, împinge picioarele partenerei, imprimând un balans nefast pentru coloană.

Abdominaux-exos-en-3D

glamor_220-copieÎn  a doua imagine, presiunea se exercită pe mușchii flexori ai șoldului și zona lombară.

Posturi sigure:

6859670

 

 

crunch-v-exercice-fille

 

 

 

 

 

 

 

2. Hiperextensii – în general; în particular, la aparatul pentru întărirea zonei lombare.47_1

Ca una care poartă cu stoicism 2 hernii și 3 protruzii, vă spun din proprie experiență că nici un alt exercice-dos-lombairesexercițiu

 

 

 

nu fortifică mai bine musculatura lombară ca cel executat la aparat sau pe gym ball.

Greșeala care se face însă frecvent este ducerea exercițiului în hiperextensie sau altfel spus, Spate 2depăsirea liniei picioarelor și arcuirea pronunțată a mijlocului (vezi prima imagine).

În desen și imaginea din stânga, poziția corectă.

Când fac eu însămi sau cu clientele acest exercițiu, întotdeauna îmi răsună în minte cuvintele prietenei mele Dana, doctor kinetoterapeut: ”Eu n-aș recomanda hiperextensii nici măcar persoanelor sănătoase.”

 3. Ridicarea de greutați mari, tot mai mari, și mai mari

O persoană antrenată, cade deseori pradă tentației să lucreze fie mai intens, fie mai mult, fie cu greutăți mai mari. Până la un punct (dar, care este acela?) sportul este benefic sănătății. Dincolo de…..

Când m-a văzut medicul specialist (și neștiind cu ce mă ocup), după prima criză puternică de hernie, mi-a spus: ”E mai rar întâlnit ca o femeie să facă hernie de disc în zona lombară, fiind specifică bărbaților, mai degrabă. La femei, des întâlnită este hernia cervicală.”

Într-adevăr, barbații sunt mai predispuși la a face hernii de disc în zona lombară din pricina greutaților pe care le ridică. ”Șansele” cresc, cu timpul, și la cei care fac antrenamente de body building cu greutați mari – bărbați sau femei.

Supusă permanent unor presiuni mecanice tot mai mari (coroborat cu efectul degenerativ imuabil), cu tot efortul de întărirea a musculaturii paravertebrale, gradul de rezistență a coloanei se micșorează progresiv, putând conduce la situații nefericite, care te pot pune în imposibilitatea de a mai practica, temporar, un anume tip de activitate fizică sau ridicarea greutaților, indiferent de felul acestora: gantere, haltere, cumpăraturi, mobilă, copil, nevastă, iubită etc.

În imagini, exerciții care vulnerabilizează coloana lombară.protrusion-souleve-terre

Capture-d’écran-2013-03-18-à-09.54.25

musculation-good-morning

 

 

IMG_2313

 

Pentru un fizic armonios și sănătos, exercițiile de fitness (cu sau fără greutați mici), executate corect, sunt cea mai sigură rețetă. Și de aceea, cele 3 exerciții descrise mai sus, nu le fac și nu le recomand niciodată, niciodată.

Mai jos, foto discuri lombare herniate (sursă: http://www.institut-parisien-du-dos.fr/)

Human spine in details: Vertebra, bone marrow, disc and nervesProlapse of intervertebral disc isolated on whiteHerniated_Disc

Tratamentul chirurgical al herniei lombare (sursa: Institutul parizian al spatelui)

https://www.youtube.com/watch?v=-0nRBYd16hU

Related Posts

  • Dependenta extrema de sport = bigorexieDependenta extrema de sport = bigorexie Dependenta de sport dusa la extrem? Poate fi vorba de "bigorexie" - o bola recunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii si se refera la dependenta de sport, manifestata prin practica excesiva. 15% dintre persoanele care practica intre una si mai multe ore de sport pe zi, pot fi […]
  • Cum să ne împăcăm cu propriul corpCum să ne împăcăm cu propriul corp Corpul nostru face nazuri. Are chef de dulciuri când noi vrem să-l trecem la dietă, obosește când noi vrem să-l urcăm pe banda de alergare. Diferă foarte mult de ceea ce ne-am dori să fie. De ce relația cu corpul nostru este atât de complicată? De ce, de multe ori, ni-l percepem ca […]
  • Rămâi pe ”felie”….Rămâi pe ”felie”….
  • Ce gresim major in “curele de slabire”Ce gresim major in “curele de slabire” Observ doua (de fapt, sunt mai multe, dar ma limitez la cele "uzuale") greseli frecvente in "curele de slabire" populare: eliminarea completa din alimentatie a painii, pastelor, cartofilor, orezului si infometarea. De aceea, nici nu pot fi tinute pe perioade indelungate (poate e mai bine […]
  • ”Cazuri de succes și poze înainte și după””Cazuri de succes și poze înainte și după” Mi-a scris cineva pe Facebook că așteaptă de la mine ”cazuri de succes, cu poze înainte și după”. În primă instantă am vrut să-i trimit linkul paginii de pe blog unde odinioară m-am dedat și eu acestei practici comercial-sportive, venite din zorii încețoșati ai industriei de […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *