O delicioasă plăcintă dietetică
Plăcinta asta are parfum de Veliko Tarnovo. Am mancat-o prima dată pe terasa la Stratilat, o cofetărie intinsa pe 2 etaje, cu mese lucioase ca glazura de pe prajiturile din multele vitrine insirate peste tot – chiar si pe scara interioară – precum acvariile cu pesti exotici. O cofetărie cu aer balcanic, un desert cuminte, dar totuși diferit de o banală placintă….. mai ales cand e cald… 😉
Ieri, am postat pe FB o poză cu placinta mea dietetică (milk banița, la bulgari, burek, …. la români) si am primit întrebări despre cum se face.
Ingrediente pentru compoziție
– 1 pachet foi plăcintă,
– 1 kg. brânză slabă de vaci,
– 2 iaurturi 2% grăsime,
– 5 ouă pentru compoziție,
– sare sau zahăr după gust (în general, e bine să nu exagerați nici cu una, nici cu alta)
Pentru deasupra plăcintei
– 2 ouă,
– 2 iaurturi 2% grăsime
– 100 ml apă minerală
– 1 lingură zahăr, dacă o faceți dulce
Din brânză, 5 ouă, 2 iaurturi (zahar+stafide, dacă vreți ca plăcinta să fie dulce ) se face o compoziție moale, care sa curgă ușor. Așezati în tavă 3-4 foi plăcintă și le intercalați cu compoziție (la 3-4 foi, un polonic de compoziție). Calculați să va ajungă pentru toate.
După ce foile și compoziția au fost așezate în tavă, tăiați plăcinta în pătrate convenabile, turnați pe deasupra amestecul de apă minerală, 2 ouă, iaurt. Chiar dacă este apos, la copt, conținutul va fi absorbit și va da plăcintei o consistență ușor laxă. O coaceți ca pe orice plăcintă și apoi vă întoarceți la flotări…. 🙂
P.S. Chiar dacă o faceți cu zahăr, nu este totuși un desert periculos. O felie de plăcintă rezonabilă, poate fi un mic dejun consistent – cu condiția să nu mai adăugați nimic pe lângă. 😉 Se asortează bine cu o cană zdravănă de apă plată.
Acum, sincer, v-am făcut poftă de ducă sau de plăcintă….?