Anca Bucur, despre industria de fitness din România – partea a IIa

Partea a II-a

Anca Bucur 9Ai o musculatură ”curată”,  cum se spune în jargonul de fitness,  adică nu aplelezi la substanțe anabolizante care să ”pompeze” musculatura.  În cât timp poate o persoană cu o muncă de birou si care are 3-4 antrenamente pe săptămână să ajungă la o formă apropiată de a ta?

Mie nu imi place sa vorbesc “in general”, sau de prea putine ori, pentru ca fiecare persoana are nevoie de un program diferit si corpul lor reactioneaza diferit. Eu am in spate 24 de ani de sport si sunt foarte precisa in ceea ce fac. Da, un genetic bun te poate ajuta sa faci o schimbare cu rezultate obtinute mult mai repede. Daca imi cer un termen as spune: intre 1 an si jumatate si 3 , cu 5 antrenamente cel putin pe saptamana si un regim alimentar personalizat si dus pana la capat ca la carte. Da, stiu ! nu este usor, dar rezultatele bune, nu vin peste noapte.

 Care este exercițiul de fitness  preferat?

Nu am exercitiu preferat. Imi place sa fac miscare, indifferent. Imi place sa imi simt intreg corpul ca e “pus la treaba “.

Despre care exercițiu din fitness poți spune că este aproape complet, adică lucrează mai multe grupe musculare si are și o componentă dinamică, cardiovasculară?

Exercitile pe care noi le numim “functionale “ sau cu greutatea corpului. Sunt foarte multe exercitii care fac legatura dintre partea superioara si trenul inferior al corpului. Nu as putea zice ca exista doar unul.

Anca Bucur 10Fiecare dintre noi are o ”slăbiciune”  (câteodată, o numim și obsesie) pentru a lucra o anumită parte a corpului. Care este ”slabiciunea” ta? Există și o anumită parte/grupă musculară pe care o ”neglijezi” mai mult?

Din fericire eu nu am aceasta “ obsesie”. Lucrez zilnic fiecare parte a corpului.

Sălie de sport fac eforturi să-și aducă și să își aducă/mențină clienții. Pe de altă parte, se remarcă o creștere semnificativă a numărului de instructori. Ce crezi că îi împiedică pe oameni  – femei, bărbați – să vină în număr mai mare în sălile de sport?

Cred ca una din scuzele cele mai des auzite, venite din partea oamenilor e timpul si motivatia.

Crezi că sunt suficiente săli de sport în România? Cum este în America, poți face o comparație – deși e greu?

America este diferita. Acolo salile de sport sunt foarte mari si bine dotate, dar nu se gasesc la fiecare colt de strada cum se intampla aici in Romania. Mai degraba comparatia ar fi intre conditile de acolo si nicidecum numarul de sali, fiindca aici avem destul de multe zic eu, de altfel se si justifica cresterea numarului de instructori, nu? 🙂

Ce-și doresc, ce așteaptă să li se întâmple, în general, femeilor care se hotărăsc să facă sport?

Oamenii sunt diferiti si au dorinte diferite, iar la aceasta intrebare iti voi raspunde bineinteles cu “dorintele “ pe care le-am auzit eu personal pana acum. Unii fac miscare sa se simta bine, unii o fac pentru a putea savura anumite preparate, altii isi doresc sa piarda in greutate sau sa puna masa musculara.

Ce tip de mișcare ar trebui să facă persoanele care au o muncă de birou.

Orice tip de miscare este indicata. Un stretching si cateva miscari simple , repetate la un interval de timp , sa zice la o ora, ar insemna sanatate si o mai buna functionare.

 Cum vezi industria de fitness din România? Încotro ne îndreptăm? Urmăm tendințele din alte țări sau ne remarcăm printr-o amprentă națională, specifică.

Sincer, nu sunt genul de om caruia sa ii placa sa isi dea cu parerea..dar, din cate observ , cel putin in mediul in care lucrez eu, se arata o imbunatatire. Si aici ma refer la conditile din sala, ( aparatura , studiouri ), cat si la atentia acordata calitatii servicilor. Eu zic ca mergem intr-o directie buna.

 Există/se scrie suficient,  corect din punct de vedere al informațiilor, despre fitness  în România, astfel încât toată lumea, indiferent de vârstă și nivel de fitness , să găsească răspunsuri  la aspectele care îi preocupă, să îi motiveze, să le întrețină dorința de sport?

Da si nu, depinde de unde doresti sa te informezi. Consider ca sunt foarte multe persoane care ajung destul de des in zona media ( mai ales la tv ) si care nu resusesc sa transita informatia corecta. Depinde “pe ce canal te uiti “ Insa motivatie si o informatie de baza se gaseste. 🙂

Anca Bucur 12Cum te proiectezi / vezi peste 5 ani? Dar peste 20?

Peste 20 de ani, ma vad o mama si o sotie implinita. Imi doresc sa fiu sanatoasa si sa iau decizii intelepte pe mai departe. Inca nu stiu ce imi rezerva viitorul apropiat. Vreau sa traiesc clipa si sa ma bucur de fiecare moment si oportunitatea de a face ce stiu eu cel mai bine ; sport si nutritie.  🙂

Prima parte a interviului cu Anca Bucur aici

Related Posts

  • Go, Oana!Go, Oana! Cine se trezeste de dimineata, lucreaza cu mine.... Oana, un foarte talentat bucataras.ro  a inceput antrenamentele cu mine in ianuarie, iar acum lucreaza in ritmul meu (desi nu a mai facut sport inainte). A slabit, si-a micsorat considerabil coapsele, a crescut in rezistenta. Cum sa nu […]
  • Masajul reduce, cu adevărat, febra musculară?Masajul reduce, cu adevărat, febra musculară? Timp de vreo 3 ani , diverși cercetători s-au contrat în studii și cercetări pe tema beneficiilor sau prejudiciilor aduse de masajul terapeutic. La mijlocul lui 2009, un grup de profesori-cercetători de la Universitatea Queen’s, Canada, (o instituție respectabilă, cu o lungă istorie), […]
  • De unde ne luăm proteinele vegetaleDe unde ne luăm proteinele vegetale Pentru o persoană cu preocupări sportive și de construcție a masei musculare, aportul optim de proteine stă la temelia tuturor eforturilor. Pentru omnivori, sursele de origine animală sunt arhicunoscute și foarte la îndemână (carne, peste, ouă, brânzeturi, lactate). Pentru vegetarieni […]
  • Nu schiezi, ce să faci totuși la munteNu schiezi, ce să faci totuși la munte Vara trecută, povestesc unui prieten despre vacanța noastră, a patra (știu, zâmbiți!), la Eforie Sud (asta și datorită gazdelor noastre primitoare și drumului scurt). Îmi arăt indignarea că, în toți anii aceștia, nu s-a schimbat mai nimic (în bine) pe litoralul românesc. Replica pe care […]
  • ”Nu înțelegem pe deplin nicio alegere””Nu înțelegem pe deplin nicio alegere” Azi, 13 aprilie*, zodia Berbecului, Zeruya Shalev împlinește 64 de ani. Și n-am dar mai mare a-i face, ca neînsemnat, mărunt cititor ce sunt, decât să fi terminat chiar acum de citit romanul ăsta, recent publicat de Humanitas Fiction, în traducerea Ioanei Petridean, cu care m-am mai […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *