Nucile de pecan, un fel de ceafă de porc sănătoasă

Nucile, în general, sunt bune, sănătoase, pentru toată lumea, dar în special pentru sportivi și Nuci pecanpentru cei care suferă de afecțiuni cardiovasculare.

De ce tocmai nuci de pecan? Pentru că sunt/pot fi, într-un regim alimentar lipsit de monotonie, o alternativă interesantă (desi mai scumpă) la tradiționalele nuci românești sau alte soiuri de nuci. Având un gust mai dulceag  și mai uleios decât nucile autohtone, sunt totuși unele dintre cele mai calorice fructe uscate.

Ca să vă faceți o idee, cele două mâini din imagine (ale mele) cuprind 100 de grame de nuci Nuci pecan decojite2de pecan (le-am cântărit), adică aproximativ 700 de kcal, adică echivalentul a 280 de gr. de ceafă de porc la grătar (fără cartofi prăjiți 🙂 ). Altfel spus, ar fi 30% dintr-un total de 1 700 kcal al unui adult. Scump, doamnă, scump!

Dragi iubitori ai cărnii de omnivore, va rog să nu jubilați!  Acesta nu este un argument în favoarea cefei de porc (plină-ochi de grăsimi saturate), ci un îndemn la cumpatare și la conștientizarea caloriilor ingerate din oleaginoase, în general. Pentru că aud deseori din partea unor persoane care doresc să slăbească: ”nu mănânc mult: o mână de nuci, o mână de semințe seara; am auzit că sunt sănătoase”.

E foarte adevărat, sunt sănătoase, oferă protecție cardiovasculară prin aportul important de grăsimi (mononesaturate si polinesaturate care ajuta la scaderea colesterolului ”rau” și creșterea celui ”bun” – HDL), dar sunt foarte, foarte calorice.

O mână este echivalentul a 350 kcal, adică echivalentul a 250 gr. piept de curcan la grătar (ceea ce, desigur, depășește cu mult – chiar mai mult decât dublu – o porție normală).

2aCa să vă faceți o idee, rația mea de carne la o masă, nu depășeste 100 de grame (de cele mai multe ori 60-80 gr.), iar porția mea zilnică de nuci este de 5-6 nuci, adică 20 grame (138 kcal). Îmi place să le mănânc, în special, după antrenament, dar nu fac o regulă din asta. 7 zile din 7.

De ce le găsesc potrivite: conțin proteine, de acizi grasi nesaturati am vorbit mai sus, sunt sursă importantă de magneziu (bună și pentru sportivi, al căror necesar zilnic e mai mare, dar și pentru cei a căror funcție cardiovasculară este afectată), fosfor, vitamina E, fibre.

A nu se înțelege că țin o pledoarie pentru nucile de pecan. Orice alte soiuri de nuci/oleaginoase sunt la fel de prețioase pentru sănătate. Dar eu, după o lungă perioadă de nuci autohtone, simt nevoia de schimbare.

Le cumpăr în coajă și le sparg în ziua în care le mănânc. Am astfel garanția că nu râncezesc și că iau tot ceea ce este mai bun din ele, ceea ce vă doresc și vouă. 🙂 

Related Posts

  • Abdomene instabile. EficienteAbdomene instabile. Eficiente Dacă ai trecut de faza de început a fitnessului, poate ar fi util să incluzi de acum în antrenamentele tale și exerciții pentru abdomen ca cele din video. Exercițiile pentru abdomen, făcute din sprijin pe o minge (mică sau mare, poate fi și a copilului, poate fi și un bidon cu apă), […]
  • Ce cărți incitante i-aș da lui pe plajă…Ce cărți incitante i-aș da lui pe plajă… ... prietenului meu pragmatic și câteva vorbe despre fiecare. ”Domnul Președinte” de Miguel Ángel  Asturias, Ed, Curtea Veche Publishing, trad. Ioana-Gabriela Dumitrescu Dacă subiectul n-ar trata chestiunea dură a dictatorilor sud-americani, ai zice că ești pe […]
  • Copii pe Drumul Mătăsii (I)Copii pe Drumul Mătăsii (I)               Și dacă nu tocmai cei puternici ajung să scrie hălci de istorie, ci cei mângâiați pe creștet? Dar cei care, în al căror gât răul gâlgâie și arde ca vodka pe stomacul gol, toarnă binele în jumătatea de pahar a istoriei rămase nescrise? Se […]
  • Struguri acri, cărți groase, mușchiul tareStruguri acri, cărți groase, mușchiul tare În dosul bibliotecii noi, cărate cu mama distanță de patru stații de tramvai pe jos, de un cuișor ieșit din spatele unui raft, era agățată cu o sforicică o poșetuță albastră, făcută din petice. Biblioteca era pusă pe colțul camerei. Puteam ajunge în spatele ei cățărându-mă pe un scaun […]
  • Pe când “chinezu.eu” era fără burtă….Pe când “chinezu.eu” era fără burtă…. .....,iar eu cenuşăreasă grăsuţă, berea nu avea atât de mulţi prieteni blogări şi nici PET-ul nu era aşa de căutat ca acum. Şi cât ai zice blog, au trecut vreo 10 ani de când ne-am cunoscut - colegi fiind la Camera Deputaţilor munceam.... chinezu.eu, adică Cristian China Birta,  e […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *