De 6 ori pe zi la sală
Ne plac clişeele, le adorăm! Le fabricăm precum omleta la micul dejun. Am auzit repetându-se fără adresă, dar cu o oarecare doză de dispreţ “arată bine! merge de 6 ori pe zi la sală!”. Lăsând la o parte tuşa căutat exagerată (exceptând situaţia în care vorbim de administratorul sălii, nu merge nimeni de 6 ori pe zi la sport), ni se dă de înţeles 1. că “deşi poate sunt mai plinuţă, sunt naturală, deci am un oarecare farmec”, 2. că “nu am braţele, abdomenul, coapsele, posteriorul lucrate, dar mă bucur de viaţă” 3. şi “oricum am alte lucruri mai importante în viaţă decât să fac sport”. Este întocmai raţionamentul tip omletă: în tigaie se umflă, e rumenită şi apetisantă, turnată în farfurie răsuflă, oxidează repede şi rămân şi urme de grăsime! Iar dacă s-a răcit şi nu ai apucat să o îngurgitezi ……La revedere!
Realitatea din spatele clişeului e foarte simplă: când nu mă pot mobiliza, găsesc scuze. Şi ce multe ….Că soarele, că luna, că ploaia, că viaţa….că guvernul ….etc.
Se spune că frumuseţea cere sacrificii, sportul însă e mai simplu: cere doar disciplină şi consecvenţă.
Când am spus asta unei cunoştinţe care şi-a dorit să alerge cu mine în parc şi pe care a trebuit să o aştept de fiecare dată câte 20 de min. (în cazul fericit în care venea; se întâmpla să nu vină şi nici nu mă anunţa) m-a privit straniu. Adică, stai dragă, ce o iei aşa! E sâmbătă, facem sport, ne amuzăm….unde te grăbeşti, cum ar veni:).
Revenind la clişeul nostru, în mintea multora sportul cel de toate zilele este asociat cu ideea de mult, foarte des şi neapărat la sală. Eu vă spun că nu e chiar aşa (nu vorbesc aici de pregătirea pentru olimpiadă:)). Întotdeauna începutul este cel mai greu şi dureros. De aceea, fă-ţi debutul la tine acasă, alocând vreme de 3-4 săptămâni câte 10 minunte, la fiecare 2 zile pentru tonifierea unei părţi a corpului. Adaugă în fiecare zi nişte scări urcate mai alert la serviciu, la metrou, la magazin, la mall. Condimentează cu mersul pe jos spre sau dinspre casă şi ia un desert sănătos de plimbări prin parc la sfârşit de săptamână. E reţeta completă pentru 7 zile în care lucrezi aproape toate grupele musculare.
Dacă aplici şi principiul yogin “ridică-te nesătul de la masă”, începi să întrevezi deja rezultate: mobilitate mai mare, supleţe, sentimentul că te simţi bine în pielea ta. Creşti apoi constant durata minutelor de tonifiere până ajungi la 35-45 la un interval de 2 zile.
Două exemple:
Luni: braţe şi abdomen, Miercuri: stretching, Vineri: coapse şi fesieri, Sâmbătă, duminică: plimbări
SAU
Luni: braţe şi abdomen, Miercuri dans sau exerciţii aerobice, cardio, Vineri coapse şi fesieri, Sâmbătă, duminică: bicicletă
La o primă vedere poate părea complicat, dar în sport, reţete magice nu există! Există însă miracolul începutului, al continuării! Şi al rezultatelor! Într-adevăr, sportul face miracole: în exterior, dar mai ales în interior!