Bonjour, brioche mimolette!
Mimolette este o brânză tradițională produsă în nordul Franței, regiunea Lille. I se mai spune « vieux Hollande » sau « boule de Lille ».
Este o imitație a brânzei olandeze Edam, datând din secolul al XVII-lea. Mimolette ”a primit” culoarea portocalie pentru a marca diferența dintre brânzeturile frantuzesti si olandeze.
Culoarea branzei este data de rucou, cel mai vechi colorant natural, provenind din semintele rosii ale unui arbust tropical, Bixa orellana L. (E160)
Aztecii amestecau rucou cu cacao pentru a da un gust și o culoare mai atractiva ciocolatei. Rucou a fost, de asemenea, utilizat în ritualuri religioase sau de luptă. In sec olul al XVII-lea, comercianții europeni au adus cu ei mari cantitati de seminte, rucou devenid astfel prima vopsea alimentară din lume.
Din mimolette, eu am facut briose, o alternativa interesanta la sandwich-ul de dat copiilor la scoala.
Ingrediente:
-125 gr. faină neagră
– 2 ouă
– 100 ml lapte
– 70 gr. mimolette dată pe răzătoare
– 75 ml ulei
– 1/2 lingurită praf copt
Se amestecă ouăle cu faina, praful de copt, se adaugă laptele și uleiul. Mimolette e ultima. Se toarnă compoziția în forme de brioșe și se coc.
Mimolette are un continut de grăsime de 40%, dar si o concentrație de calciu de aproximativ 200 mgr. la o porție de 30 gr., ceea ce o face interesantă și pentru copii, și pentru adolescenți.
Dacă adulții au nevoie de un aport zilnic de calciu de 900 mgr., pentru copii și adolescenți aportul recomandat este de 1 200mg.
P.S. Eu am gasiti și un recipient special pentru brioșe, numai bun de pus în ghiozdan și apoi zguduit și dat de toți pereții.