Chifle bretzel din făină integrală și camembert

Bretzel cu camembert2 Ingrediente:
– 500 gr. faină integrală de grâu sau neagră
– 1 linguriță sare
– 1 linguriță zahar
– 50 gr. unt 40% grasime (sa fie  moale)
– 1 pachet drojdie uscată
– 150 ml lapte calduț 1,5 % grasime
– 150 ml apă
– 1 buc. camembert de 120 gr., sIMG_9543ectionată în 32 de bucați
– 2 l apă
– 75 gr. bicarbonat sodiu
– 1 gălbenuș de ou pentru uns chiflele
– 1 liguriță sare gemă Himalaya pentru ornare
– susan și mac după dorința voastră

Drojdia se activează în apă calduță. Făina se amestecă cu sarea, zaharul. Vine și untul moale, tăiat cubulețe, apa ramBretzel cu camembert1asă, laptele, drojdia ”înflorită”. Frământă-le 5 minute.
Lasă aluatul la crescut timp de 1h30. După ce timpul s-a scurs, încingi cuptorul la 200 grade. Pui la fiert apa, adaugi bicarbonatul cand aproape clocotește. Între timp, împarți aluatul în 4 bucăți. Fiecare bucată se decupează în 8 părți egale. Dă fiecărei bucăți forma de minge și vâră înauntru o bucățică de camembert. Ruleaz-o din nou ca să sudezi chifla. Le pui pe o hârtie de copt.

Toate cele 32 de chifle le plonjezi în saramura fierbinte. Ele vor începe numaidecât să se mărească. Le și scoți/scurgi bine, apoi le ungi cu galbenușul de ou amestecat cu puțină apă. Presari desupra loc mac, susan și 2-3 cristale de sare.
Le lași la copt 15 minute. Sunt fabuloase!

1 chiflă bretzel este echivalentul unei felii de pâine. Îi poate lua locul la 1-2 mese principale.

Bretzel este originar din Germania si foarte raspandit in Alsacia, unde înseamna timp de pauza. Brațele încrucișate ale covrigului sugerează odihna sau, conform legendei de mai jos, rugăciunea.

Legenda acestei paini/covrig  s-a născut în 1477. Un brutar de la curtea regelui, originar din  Bouxwiller, ar fi fost închis de rege, nemulțumit de pâinea care  îi fusese pregătită. Brutarul risca să fie executat.  Soția brutarului l-ar fi rugat pe rege să-i acorde soțului ei o ultimă șansă.  Înduplecat, regele ar fi impus un ultimatum: brutar ar fi salvat daca ar inventa, în trei zile, o pâine “prin care soarele va strălucBretzel cu camembert4i de trei ori.” În timp ce se afla în bucătărie, căutând disperat o idee, brutarul își văzu, prin geamul bucătărie, soția stând în genunchi și rugându-se pentru el, cu brațele pe piept în formă de cruce. Vâzându-și soția, brutarul avu o idee: încrucisă în formă de cruce cele două capete ale unei panglici de aluat, pentru a reproduce postura adoptată de soția sa, formând trei găuri prin care soarele putea să strălucească de trei ori, în conformitate cu cerințele regele. Dar, în ultimul moment, înainte de coacerea pâinii, care va fi numit mai târziu “Bretzel” (covrig), pisica vărsă un produs utilizat de obicei pentru a curăța plăcile cuptorului. Brutarul nu mai avu suficient timp pentru a reface aluatul, așa că l-a copt după ce l-a scos din saramura de bicarbonat de sodiu în care le vărsase pisica, dând naștere celebrului covrig.

You may also like...

1 Response

  1. Nati says:

    Dumitra, ce parere ai despre Callanetics? Mi-ar placea sa scrii un articol pe blog despre aceste exercitii, cand/daca ai timp. Eu le-am descoperit la rusi, acum multi ani, si le practic periodic acasa. Imi plac ca au multe elemente de stretching, pe care eu il ador.
    Mi-ar placea sa aud si o parere avizata.
    Foarte fain blogul, l-am luat la citit din scoarta-n scoarta. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *