Sarmale cu migdale și bok choy
– 1 salata bok choy (a mea a avut 10 frunze). Se foloseste doar partea verde,
– 1 morcov mediu dat pe răzătoare,
– 1 ceapă medie dată pe răzătoare,
– 2-3 linguri orez basmati aproape fiert în apă cu sare, (n-am masurat orezul inainte de fierbere, ci după; cele 2-3 linguri se refera la orezul deja prefiert)
– 1/2 păhărel borș
– 1 linguriță pastă curry mild, potrivit de iute (am cumparat-o gata preparata, e specific indiană),
– 3-4 linguri suc de roșii,
– 80-90 gr. migdale macinate (pot fi puse in prealabil la hidratat; eu nu l-am pus…). De aceea am folosit si borsul. Migdalele vor absorbi tot lichidul.
– 2 linguri ulei pentru înăbușirea legumelor
– 1 lingură ulei pentru ungerea, spre final, a sarmalelor.
1. Fierbe orezul în apă cu sare.
2. Înăbușă morcovul, ceapa în uleiul nu foarte încins. Adaugă și sarea, pune capacul și redu focul la mic pentru ca legumele să își lase apă.
3. Când sunt binișor înmuiate, pune orezul prefiert, pasta de curry și borșul. Lasă-le 3-4 minute la foc mic să se hidrateze bine orezul.
4. Adaugă sucul de roșii, amesteci și nu mai lași la călit.
5. Ultimele sunt migdalele măcinate (se pun după ce ai luat legumele de pe foc). Acestea vor absorbi lichidul din legumele sotate, facand amestecul destul de vârtos.
6. Înfășoară sarmale mititele, cât să intre în aparatul fonator (gură!) dintr-o singură înghițitură. 🙂
7. Pune-le fie la abur, fie la cuptor (cred ca la cuptor salata se frăgezește mai bine). Eu le-am pus la abur și le-am lăsat până ce culoarea salatei s-a schimbat în maro. Spre finalul preparării, le-am uns ușurel cu ulei și le-am mai lăsat câteva minute. Avantajul major pe care il ofera frunzele de bok choy la preparare, spre deosebire de alte frunze (stevie, de exemplu), este ca raman integre, continutul nu se risipeste.
Concluzia soțului meu: sunt cu carne!
Leguma legumelor la chinezi este bok (pak) choy, cultivata de mai bine de 5 000 de ani. Face parte din familia verzei. Numarul redus de calorii (doar 13/100 gr.) si continutul bogat in vitamine (A, C, K, vitamine din grupul B), minerale ( calciu, magneziu, potasiu, mangan) si fibre o recomanda ca excelent ingredient in perioadele de slabire. Si nu numai, desigur….
Se poate consuma ca atare, in salata (partea alba, mai groasa, este suculenta, crocanta) sau ca ingredient la alte tipuri de mancare gatita. De retinut ca partea alba are nevoie de un timp de pregatire ceva mai mare decat partea verde. Nu se prepara la temperaturi inalte, multe dintre enzime distrugandu-se astfel.
Voi reveni cu o alta reteta in care am folosit partea alba a bok choy.