Tartă dietetică ”Ou de Paști”
Pe cât de gustoasă și ușor de făcut, pe atât de dietetică. Copiilor le va plăcea nu doar să formeze și să decupeze aluatul de tarte, dar și să înjumătățească crema înainte ca aceasta să ajungă în tarte.
– aluat de tarte; vă recomand să folosiți unt 40% grăsime și făină neagră sau o combinatie de făină de grâu și migdale. Tarta e atat de bună că puțin importă culoarea aluatului,
– 1 borcan 700gr. compot de caise, de preferat fără zahăr,
– 500 ml lapte 1,5% grăsime,
– intre 100 și 200 gr. zahăr sau îndulcitor, în funcție de cât de dulce agreați. Oricum, laptele avand lactoză, deja imprimă cremei un gust ușor dulce.
– 2 ouă și 1 gălbenuș
– 1 linguriță și jumătate făină de Konjac – ca înlocuitor al amidonului (se găsește în magazinele cu produse naturiste sau în drogherii). Atenție, este un bun stimulet al tranzitului intestinal.
– 1 păstaie vanilie (sau esența) sau orice alte arome vă sunt pe plac (coajă de lamâie, portocală etc.)
Preparare:
1. Se coc coșulețele de tartă
2. Laptele, cu 50-100 gr. zahar sau îndulcitor și păstaia de vanilie, se fierbe.
3. Ouăle cu 100 gr. zahar se bat până se albesc.
4. Se adaugă făina de konjac, cernută ca să nu facă cocoloașe. Se amestecă până de desfac toate cocoloașele.
5. Se toarnă peste ouă laptele clocotit și se muta compoziția pe foc (la foc mic), amestecând continuu până la îngroșare.
6. După ce crema se răcește, se umplu cosulețele de tartă și se ornează cu o jumătate de caisă bine scursă. Dacă cremă iese prea groasă, se poate subția prin adaugarea de lapte, mixand bine compoziția.
Konjac este folosit frecvent în bucătăria asiatică. Este utilizat în tratamentul constipației, dar are și proprietatea de “inhibitor al apetitului”, ceea ce îl poate face interesant în perioadele în care se urmărește subțierea. Este o plantă perenă, de la care se folosesc tuberculii.
Proprietățile “anorexigene” se datorează conținutului ridicat de glucomanan. Acestea sunt fibre alimentare care au o putere mare de absorbție a apei, prin proprietățile lor de gelificare semnificative. Un gram din aceste fibre poate absorbi până la 200 ml de apă! Astfel, konjac determină o creștere a vâscozității bolului fecal, și, prin urmare, o încetinire a golirii gastrice. Acest lucru induce un sentiment mai mare de satietate si scade absorbtia de zaharuri și grăsimi.
Capacitatea de absorbție și vâscozitatea glucomananului sunt mai mari decât cele ale psyllium. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că el se bucură de o reputație excelentă în Asia pentru a trata constipație. Anumite studii clinice au confirmat această utilizare tradițională asiatică.
În plus, are un indice caloric și glicemic redus, ceea ce îl face și mai interesant pentru cei care țin la siluetă.
Konjac se poate găsi sub diverse forme: în formă de tăiței (Shirataki), spaghete, tofu (konnyaku), ca făină recomandată pentru îngroșarea sosurilor și budincilor.
Pentru cei care folosesc făina de konjac împotriva constipației, este important să bea multă apă pentru a evita obturarea tubului digestiv.
Dată fiind abundența fibrelor, s-ar putea să-i simțiti efectele destul de rapid…. Rămâneți pe lângă toalete…. 🙂