1-0 pentru Brazilia la recomandări nutritionale

Spre deosebire de alte țări, care au elaborat un ghid alimentar în care li se spune oamenilor ce să mănânce, Brazilia nu risipește nici hârtie și nici nu vine cu informații știintifice sau matematice. Face doar recomandări legate de cum să mănance brazilienii.

obesite_headerMulte țări realizează acum, în fața avalanșei de obezitate înregistrate mai ales in randul copiilor, că trebuie să revizuiască directivele în privința alimentației populației.

Ce recomandă Brazilia:

Chef girl preparing healthy food over white background10 pași pentru o alimentație sănătoasă:

1. Pregătiți mâncarea folosind produse proaspete și îngrediente de bază, minimal prelucrate.

Alimentele naturale sau prelucrate minimal, într-o mare varietate și, în principal, de origine vegetală, constituie baza unei alimentații echilibrate nutrițional, dar și gustoase.  Varietate înseamnă produse alimentare de toate tipurile – cereale, leguminoase, rădăcinoase, tuberculi, legume, fructe, nuci, lapte, ouă, carne – și diversitatea în cadrul fiecărui clase de alimente – cum ar fi: fasole și linte, orez și porumb, roșii și suc de fructe , portocale si banane, carne de pui și pește.

2. Folosiți uleiuri, grăsimi, sare și zahăr cu moderație și în cantități mici. Folosiți-le ca pe condimente și gătiți-le cât mai natural sau prelucrate la minimum

Atâta timp cât sunt utilizate cu moderație în preparate și mâncăruri pe bază, minimal procesate, acestea  contribuie la diversitatea nutriționala și nu induc dezechilibre.

3. Limitați consumul de alimente procesate

Ingredientele și metodele utilizate la fabricarea produselor alimentare procesate, cum ar fi: legume în saramură, fructe în sirop, brânzeturi și produse de panificație, modifică în mod nefavorabil compoziția nutrițională a alimentelor din care sunt derivate. În cantități mici, alimentele procesate pot fi folosite ca ingrediente în preparate și mâncăruri pe bază de alimente naturale sau prelucrate minim.

4. Evitați consumul alimentelor gata preparate si a băuturilor de orice fel (excepție apa!)

Din cauza ingredientelor folosite, alimentele gata preparate, cum ar fi snacks-uri sarate sau grase, băuturi răcoritoare, cereale dulci pentru micul dejun, tăiței instant etc. sunt nutrițional dezechilibrate. Din comoditate, dar și din cauza ofertei cvasi-răspândite, acestea tind să fie consumate în exces și să înlocuiască alimentele naturale sau prelucrate la minimum.

5. Mâncați la intervale regulate, fără a face și alte activități în paralel (citit, scris la calculator, privit la TV); mâncați într-un cadru agreabil, evitând locurile aglomerate sau stresante.

Asigurați-vă mesele de zi cu zi, la intervale regulate. Evitați ronțăielile intre mese. Mâncați încet și  bucurați-vă de ceea ce mâncați, fără a vă angaja într-o altă activitate. Mâncați în locuri curate, confortabile și liniștite, pentru a nu exista nici o presiune de a consuma cantitati nelimitate de alimente. Ori de câte ori este posibil, mâncați împreună cu familia, prietenii sau colegii. Ar fi de dorit ca prietenii și colegii să vă împărtășească și respecte alegerile corecte în materie de mâncare sănătoasă.

6. Faceți cumpărături din magazine care oferă varietate de alimente naturale sau minim prelucrate

Cumparați din supermarket-uri, piețe, de la micii agricultori sau direct de la producători, care vând produse naturale naturale sau prelucrate minim. Preferați legumele și fructele care sunt cultivate pe plan local, în sezon. Ori de câte ori este posibil, cumpărați alimente organice și agro-ecologice, de preferință, direct de la producători.

7. Învățați să gătiți, exersați și împărtășiți abilitatea de a găti

Dacă nu aveți abilități de a găti, învățați!  Sau angajați bucatar.  Căutați rețete, schimbați rețete cu colegii, prietenii, mergeți la cursuri de gătit. În felul acesta, aveți un control deplin asupra ingredientelor și modului de preparare. Începeți să gătiți!

8. Antrenați toată familia în pregătirea, din timp, a meselor

Planificați-vă cumpărăturile, organizați-vă mesele în avans. Împărțiți cu membrii familiei responsabilitatea pentru toate activitățile legate de mese. Asigurați-vă prepararea și consumul meselor în deplină convivialitate și plăcere. Reevaluați modul de gestionare a timpului, astfel încât să puteți acorda răgazul potrivit pentru alimente și preparare.

9.Dacă mâncați la restaurant, alegeți locurile care servesc mâncăruri proaspete, făcute pe loc și evitați lanțurile de tip fast food.

10. Fiți sceptici/critici la adresa publicității industriei alimentare

Scopul publicității este acela de a crește vânzările de produse și nu să informeze sau să educe oamenii. Fiți critici și învațați copiii să fie critici la adresa tuturor formelor de publicitate și marketing la produsele alimentare.

Subliniez: acesta este un document oficial elaborat, în 2014, de către Guvernul Brazilei. Zilele acestea, în Parlamentul Canadei (una dintre tările cu cele mai bune politici nutriționale) se duce o mare dezbatere pe tema sucurilor (inclusiv cele de tip fresh), băuturilor carbogazoase. Cum era de așteptat, industria alimentară se opune vehemet și are, cum altfel?, argumente……

Sursa

Related Posts

  • SorcovaSorcova Sorcova vesela, să slăbiți, să vă-ntăriți Ca un măr, ca un păr, ca un fir de trandafir; Fesieri ca piatra, Brațe ca săgeata, Coapse ca fierul, Abdomenul ca oțelul. La anul și La mulți ani! Un an nou sănătos!
  • Nucile de pecan, un fel de ceafă de porc sănătoasăNucile de pecan, un fel de ceafă de porc sănătoasă Nucile, în general, sunt bune, sănătoase, pentru toată lumea, dar în special pentru sportivi și pentru cei care suferă de afecțiuni cardiovasculare. De ce tocmai nuci de pecan? Pentru că sunt/pot fi, într-un regim alimentar lipsit de monotonie, o alternativă interesantă (desi mai […]
  • Să fii și… atât?Să fii și… atât? Să fii pentru bărbatul tău nu femeia care ești, ci acea femeie. N-ai văzut-o pe deplin, o întrezărești doar, știi însă că este și știi mai ales cum este, fără contururi, dar știi precis cum îl atinge, cum îi sunt ochii, buzele, cum îi privește umflătura aceea vizibilă prin granița […]
  • Pate de ton cu ricottaPate de ton cu ricotta Gustare sau antre atat pentru sportivi, cât si pentru nesportivi  INGREDIENTE: - 200 gr. ton in suc propriu - 30 gr. ricotta sau urda - 1-2 linguri ulei masline - 10 masline verzi - 4-5 linguri supa de legume - rosii uscate Toate ingredientele de mai sus se mixeaza in robot si […]
  • E necesară încălzirea înaintea ședinței de sport?E necesară încălzirea înaintea ședinței de sport? După niște ani buni de tocit pantofii de sport, bătături peste bătături și supraspecializare la locul de muncă numit sala de sport sau parc, sau oriunde în aer liber, zic că da, este. Și fizic, și mental. Mental pentru că, în cele 5-7 minute de încălzire/întindere, faci trecerea de la […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *