Panettone (rapid) cu fructe confiate
Dintre toate versiunile de cozonac pe care le-am făcut de-a lungul timpului (si-am făcut!), acesta este cel mai rapid, cel mai putin pretențios și aproape atent cu silueta. Este bine aerat (mănânci, dar înghiți și mult aer. Atenție, desigur, și la cantitate!…), iar ingredientele sunt ”ușurate” binișor de povara multelor calorii conținute într-un cozonac – să-i zic – tradițional.
Rețeta de mai jos am făcut-o de două ori: o variantă conținând curmale – a ieșit foarte dulce si a doua variantă cu stafie și merișoare.
INGREDIENTE:
– 100 gr. fructe confiate
– 2 gălbenușuri (la cozonacul în care am pus curmale, am folosit ouă de la bunica Maria. Cozonacul a ieșit mai gălbior)
– 350 gr. făină albă sau tip 650
– 50 gr. îndulcitor
– 50 gr. unt 40%, la temperatura camerei, tăiat în bucăți
– 200 ml lapte 1,5% grăsime, călduț
– 2 linguri apă de trandafiri (se poate înlocui cu alcool)
– 7 gr. drojdie uscată
– 1 linguriță de miere
PREPARARE:
Drojdia o amesteci cu mierea și 100 ml lapte călduț. O lași timp de 15 minute până se activeaze.
Toate ingredientele, mai puțin fructele confiate, se amestecă. Mixezi (cu mixerul sau alte ustensile de frământat) și adaugi puțin câte puțin drojdia activată. Mixezi și mixezi până ce epuizezi drojdia; mai mult de 10 minute, dacă nu chiar spre 20. Vei observa că aluatul începe să devină lucios, pufos și să se desfacă în fâșii subțiri ca pânza de paianjen. E momentul să te oprești din mixat și să adaugi fructele confiate. Lași aluatul la crescut în jur de 2 ore. Îl torni apoi într-un vas cu pereți înalți (eu am folosit o cratiță căreia i-am scos ”urechile” ), diametrul de 18 cm. Nu uita să tapetezi fundul vasului cu hârtie de copt și să ungi cu grăsime, inclusiv pereții. După ce ai pus aluatul în vas, îl mai lași la crescut 30-45 minute. Ungi cu ou, presari migdale, nuci, după ”pohtă” și inspirație.
Lași la copt 40-50 minute, temperatura de 180 grade. Dacă suprafața se colorează prea repede, o poți acoperi cu hârtie de copt.