“Dacă după vârsta de 40 de ani mă apuc de sport, pielea își recapata fermitatea de odinioara?” este o întrebare pe care o primesc frecvent de la cititoarele blogului meu. Da! Cercetările o confirma. Iar eu cred că sunt o marturie suficient de grăitoare.
O alternativa miraculoasa, da! chiar miraculoasă (dar ale cărei efecte nu sunt evidente ”de mâine”) – naturală si la îndemana oricui – la operatiile estetice (botox, lifting etc.) este sportul.
Chiar și persoanele care au început să practice sport după vârsta de 40 de ani, pot inversa procesul de ridare, îmbatranire, cădere a pielii. Nu o spun doar eu, o pune si un studiu citat, cu putine luni in urma, de către cel mai mare cotidian american New York Times (Younger Skin Through Exercise)
Cercetătorii canadieni au constatat că, după 40 de ani, stratul superior al pielii (stratul cornos) tinde să devină uscat si dens. De asemenea, derma se subtiază și îsi pierde elasticitatea, pielea capatând un aspect flasc.
La capatul a 3 luni de antrenamente (nu mai puțin 3 pe saptamană), cercetatorii au analizat la microscop pielea voluntarilor participanți la studiu. Concluzia: “Pielea acestora semana cu cea a unei persoane mult mai tinere, iar singurul lucru pe care il facuseră fusese sportul.”
Fenomenul însă nu este îndeajuns explicat de către cercetatori, fiind nevoie de alte studii care să meargă mai în profunzimea analizei, ceea ce, probabil, nu convine prea mult industriei cosmetice.
Certă este legătura dintre activitatea fizică și producția de myokine – substanțe fabricate de mușchii în activitate.
Cercetătorii au constatat niveluri ridicate (+50%) de myokine (numite IL – 15). Acestea substanțe pot antrena schimbări în structura pielii.
Totusi, spun cercetătorii, să iei pastile sau să îți administrezi injecții cu IL – 15 pentru eliminarea ridurilor sunt metode mai puțin eficace decât sportul.
Dar, cum sportul este perceput, în general, ca o activitate dificilă, consumatoare de timp și, pe alocuri, frivolă (”fac sală” – spun unii, în loc de fac sport), rămâne întrebarea ”și eu cum mă mobilizez, cum mă motivez ca să fac sport pe termen lung?”
N-aș vrea să înțelegeți din articol că vă îndemn să faceți sport ca să scăpați de riduri. Fiind în deplină cunoștință de cauză, vă îndemn să faceți sport (orice sport vă place, cel în care găsiți și amuzament, și plăcere, și stare de bine etc.) ca să găsiți (și) alte motive de bucurie și echilibru în viețile voastre, ca să vă simțiți confortabil în epiderma voastră.
Ca o anecdotă personală: În timpul renovării apartamentului, livrez unor concetățeni de-ai noștri cada de fontă și alte obiecte grele. La sfârșitul tranzacției, unul mai oacheș și mai slobod la gură mă întreabă dacă fac sport. Ca să evit detalii și explicații (gen cu ce mă ocup), vorbe care se pot lungi, îi răspund laconic: ”din când în când….”, lucru care l-a făcut pe amicul meu și mai curios.
-”Și câți ani aveți…?”, continuă concetăteanul oacheș, nefiind deloc convins de răspunsul meu.
-”43”, răspund abrupt în semn de terminare a conversației.
-”Fir-eaș al dreacu`”, îmi răspunde, lovindu-se demonstrativ cu podul palmei la frunte.
”Credeam c-aveți vreo 24…..”
Related Posts
- Sufleu magic cu spanac Te-ai aștepta să aibă un gust dulce.... Dar e sărat. E ceva între sufleu si prajitură magică. Gustul este diferit de al omletei cu albus de ou. Doar spanacul este startornic în gust.... inconfundabil.
INGREDIENTE:
8 albușuri (mi-au ramas de la cozonac si nu, nu le-am facut […]
- Abraxas abracadabra
Încep ex abrupto: Abraxas a lui Bogdan-Alexandru Stănescu este, după mine, cea mai bună carte românească pe care am citit-o în ultimii 30 de ani. De vreo trei zile îmi muncesc mintea cum să zic asta mai diluat, mai puțin bombastic, cu cuvinte mai lăbărțate, mai taumaturgic, cum ar spune […]
- Flan cu ciuperci, branza si oua O alternativa foooarte interesanta la pizza capriciosa, foarte "cuminte" si cu un gust foarte fin. In fapt, pour les connaisseurs, se numeste flan cu legume. Flan-ul, in gastronomia franceza de odinioara, era un fel de desert, facut din oua batute si lapte, care se servea intre branza si […]
- Cât de sărat să fie!?! Înţelepciunea populară bate de multe ori ştiinţa: fata cea mică a împăratului din povestea lui Petre Ispirescu ştia că fără zahăr şi miere se poate trăi, dar nu şi fără sare. Cu condiţia să fie atât cât trebuie. Nici mai mult, nici mai puţin!
Specialiştii ne recomandă să reducem […]
- Poveste cu pere dulci și caramel sărat
La cutremurul din `77 eram de 4 ani. Tata se internase, puțin înainte, la spitalul din Brăila pentru analize, mama rămăsese cu noi acasă, în sat. Atât a apucat, să mă înșface și să le strige surorilor mele mai mari ”Haideți, haideți!”. În urma noastră, hornul casei s-a prăbușit.
`77 […]