Pentru alergătorii începători
Pentru alergatorii incepatori sau cei care vor sa isi cresca intensitatea antrenamentelor:
– daca sunteti in sala, alegeti o banda langa cineva (chiar si necunoscut) care alearga bine, constant, fara efort prea mare;
– daca preferati alergarea in parc, cautati compania unui prieten mai experimentat in ale alergarii.
A alerga langa cineva mai antrenat decat tine te stimuleaza, te ”trage” dupa el, te determina sa cresti intensitatea, te indeparteaza pentru moment de la a te concentra exclusiv pe senzatiile tale, ajuta la cresterea secretiei de endorfine (hormonul placerii, al starii de bine; stiu, nu-mi reamintiti ca si ciocolata are acelasi efect!….. 🙂 chestiune de …gust ).
Din multitudinea de discipline sportive, cele de anduranta (cum este alergarea ) sunt dintre cele mai endorfinacee (daca-mi acceptati acest derapaj lingvistic). De aceea, multi dintre noi devin dependenti de acest tip de miscare. Sunt alergatori de fond care spun ca sunt cuprinsi de euforie, extaz in timpul efortului.
Cantitatea de endorfine creste in timpul efortului fizic, atingand de cinci ori valorile de repaus la 30 – 45 de minute după incetarea efortului. Rata de endorfine este direct legata de intensitatea si durata exercițiului, dar si de tipul activitatii fizice.
In ceea ce ma priveste, este una dintre activitatile care ma relaxeaza cel mai mult, ma intoarce cel mai mult catre mine. E forma mea de meditatie.
Acum mai bine de 10 ani, si eu am inceput alergand langa un profesor de sport, marathonist, si consoarta acestuia. La randu-mi, am transmis si inca sper sa mai transmit mult timp bucuria data de endorfinele alergarii. Si nu numai…. 🙂