Legume românești din semințe bulgărești
Cateva consideratiuni (din experienta personala de agricultor pasionat) pe marginea formulei publicitare “legume romanesti”:
– doar pamantul e al nostru, semintele, NU (prea…). Cele mai multe seminte de tomate, ardei, vinete, dovlecei etc. sunt BULGARESTI. Sunt soiuri hibird, rezistente la mana si atacuri ale daunatorilor.
– rasadurile (din seminte bulgaresti, unguresti, pe alocuri), inainte sa fie scoase la vanzare, sunt deja tratate si “stimulate”.
– Ceea ce vom manca, in curand, ca trufandale, sunt rosiile din soiul PRECOS, bulgaresti – deci, “romanesti”. Este un soi timpuriu, hibrid, in forma de inima, cu tugui. Tari si cu o rezistenta buna la transport.
– Dintre vedetele bulgaresti le amintim pe: REYANA, RILA, KALINA. Soiuri tari, pot fi depozitate 1-2 saptamani, rezistente la transport
– Culturile de masa se efectueaza doar in solar. Cei ca mine, care se incapataneaza sa lase pamantului lumina, ploaia, zapada, se expun unor mari “aventuri”. De la inghet, grindina si racire brusca, la invazia melcilor si limacsilor (melci mici, fara cochilie). Neutilizand fungicide sau alte stimulente de crestere, procentul de pierderi este destul de mare.
– Foarte putini dintre cei vand rasaduri de legume sunt preocupati sa caute si alt fel de seminte. Semintele bulgaresti sunt cele mai ieftine.
– Mai nou, exista si seminte romanesti, soiuri hibrid, desigur, (DACIA si BUZAU) obtinute la Statiunea legumicola Buzau. Sunt soiuri noi, omologate de 4-5 ani. S-a inceput cultivarea lor. Si eu am sadit soiurile acestea, in toamna, vorbim despre rezultat…..
– Culturile BIO, ale taranilor, sunt o mare (dez)amagire. Degeaba cultiv eu bio, daca nea Nicu, care are un lot de porumb la doar 100 de metri de gradina mea, il stimuleaza “la greu” cu azot si alte ingrasaminte “nenaturale” (sfanta balegă nu e asa productiva….. ). N-am bariera de azot la limita gradinii…..Azotul se infiltreaza si in pamantul meu.
– Nici taranii nu mai sunt ce-au fost odata…..Munca nu mai e pentru ei. Mai simplu e sa stea la birtul satului si sa astepte ajutoare de la stat. Si daca ai numere de Bucuresti, pretul muncii lor, program redus (+mancare, bautura, tigari…) creste de 5-6 ori….
– In loc sa-i “stimuleze” pe taranii someri, Guvernul s-ar putea gandi sa ofere stimulente tinerilor care vor sa isi cumpere casa, pamant la tara. Si orasenii stiu sa faca agricultura, chiar mai bine decat taranii, fie si doar la sfarsit de saptamana.
– “Ardei nu mai cultivam, se coc greu.”, imi zise o mamaie, referindu-se la soiul “ureche de elefant”, un fel de kapia gigant, soi hibrid de origine sarbeasca, cu coacere tardiva (august-septembrie).
– “Noi cultivam doar ardei, pentru ca stim sa-i facem.” (a se citi “stimula”), imi zise o doamna agricultoare extrem de versata in ale “trebii”. De aceea, la ardeii tip kapia, pretul e mare chiar in plin sezon.
– Era sa uit vestea cea mare, nu neaparat placuta pentru consumatori: anul trecut, tranzactie gigant in domeniul agrochimiei: Bayer a cumparat Monsanto. Acum sunt cel mai mare furnizor mondial de seminţe modificate genetic, pesticide şi erbicide.
In targul de la Calugareni, exista deja rasaduri produse din seminte fabricate de acest gigant…..
