Dieta Sisi pentru o talie cât un pomelo
Tot ceea ce știam în copilăria mea comunistă despre Sisi era legat nu de șuncă, ci de balcon: “ești Sisi la balcon!”, iar chestia asta o foloseam pentru a înlocui elegant un ireverențioș “băi, ești nebun!” în toiul vreunei dispute printre ciulinii din fața casei alor mei, asta înainte să se extindă reteaua de transport a Brăilei și locul ciulinilor să fie luat de un depou unde se garau tramvaiele.
Nu mi-am pus niciodată întrebarea de unde venea vorba asta pe care toți copiii o foloseau la vremea respectivă. La niște zeci de ani distanță, periplul recent prin muzeele Vienei avea să mă lămurească.
Chiar în Palatul Hofburg (care găzduiește muzeul Sisi și apartametele regale) fiiind și ascultând istoria (aparent ) adevărată a împărătesei Sisi, povestesc fetei mele despre “Sisi la balcon”. Râde și-mi spune că ea știe de șuncă. Eu cu balconul, ea cu șunca….Alte vremuri, alte scorneli…
Ghidul audio în limba română (!) tocmai ne spuse că Sisi nu fusese nici pe departe icoana pe care avea să o impună Romy Schneider, în 1955, cu filmul “Prințesa Sisi”. Dimpotrivă. Fire depresivă și melancolică, suferind de anorexie nervoasă, Sisi n-a prea fost iubită în epocă, iar ziarele vremii au criticat ieșirile prințesei rebele.
Nici vremurile în care a trăit n-au ajutat caracterului avântat și neobosit, care nu suporta colivia de aur a confortului de care se bucura. Dacă împărăteasa Sisi (Elisabeth de Austria, 1837 – 1898) ar fi avut o pagina de Facebook, n-ar mai fi trecut drept o rebelă și o extravagantă a epocii, iar deprinderile și îndrăznelile ei ar fi devenit în scurt timp modă.
Așa, a fost nevoie de vreo 100 de ani pentru ca obsesia împărătesei Sisi pentu dietă, pentru un corp subțire și pentru sport să devină normă. Pe linia asta se înscrie și a noastră Mița Biciclista, dar asta-i o altă poveste….
Obsesia de a fi slabă
Trecând prin camerele deținute de Sisi la Hofburg, una e cel puțin neobișnuită. Cea în care făcea două ore de gimnastică pe zi. Îți sar imediat în ochi inelele suspendate în ancadramentul gros al ușii, spalierul cu trepte, bara de tracțiuni. Ba chiar folosea și haltere. Peste tot pe unde mergea, avea amenajată o sala de gimnastică cum este cea de la Hofburg (vezi foto).
Își chinuia suita de doamne cu marșuri forțate de câte 10 ore (asta însemnând aproape un semimarathon) și practica înotul, echitația, scrima. De altfel, era cea mai bună călăreață a timpului său, mergând chiar în Irlanda pentru curse care aveau reputația de a fi periculoase.
51 de cm în talie
51 de cm în talie înseamnă diametrul unui pomelo. De necrezut, dar atât măsura Sisi în talie. Și, dacă n-aș fi văzut, în colecția de argintărie și porțelanuri a palatului, cu propriii mei ochi presa de carne (din păcate, n-am poză), aș fi zis că obiceiul de a bea suc de carne crudă e o fabulație. Ca să-și păstreze subțirimea taliei, Sisi se hrănea cu suc de carne, ouă, portocale, bea 6 pahare de lapte pe zi. Alterna zilele de post și regim, când mânca un singur aliment. Nu-i deloc de mirare că se simțea anxioasă și slăbită, suferind de malnutriție, dar și de pe urma cocainei cu care își trata durerile menstruale. La vremea respectică, cocaina se prescria în cazul durerilor….
Căprioară la mij’oc…
O altă ciudățenie a împărătesei era să-și pună un corset din piele de căprioară înmuiat în oțet. Pe măsură ce acesta se usca, se comprima, iar Sisi își imagina că pierdea alți centimetri în talie. Ca să vedeți unde își are originea centura care te slăbește.
Înainte de a ajunge în camera de gimnastică, vizitatorul face cunoștință cu câteva piese din garderoba lui Sisi. Chiar și ochiul neexperimentat este izbit de neobișnuita subțirime a taliei rochiilor care, dacă n-ar fi de dimensiuni umane ( împărăteasa avea o înălțime de 1,72 cm), ai crede că au fost destinate păpușilor. Cerea ca rochiile să fie cusute direct pe ea și își purta corsetul foarte strâns ca să nu se îngrașe. După moartea fiului, avea să poarte numai rochii negre și folosea accesorii precum umbrela sau evantaiul ca să se ascundă de privirile indiscrete.
În articolul următor, despre obsesia lui Sisi pentru propria-i frumusțe.
Surse foto: passionchateau.fr, Wikipedia
Ghidul audio al Palatului Hofburg este aici (in franceza)